НАБУ завершило розслідування у справі Труханова про недостовірне декларування

Корупція
Мер Одеси Геннадій Труханов Фото: odessit.ua

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) завершило розслідування фактів внесення мером Одеси Геннадієм Трухановим недостовірної інформації до е-декларацій за 2015 та 2016 роки.

Про це повідомляє прес-служба відомства, пише Центр журналістських розслідувань.

Вказується, що з травня посадовцю відкрили матеріали для ознайомлення перед складанням обвинувального акту та скеруванням до суду. За даними слідства, Труханов не вніс до декларації відомості про майно та доходи, власником яких є особа, з якою посадовець упродовж 2015-16 років був пов’язаний спільним побутом, мав взаємні права та обов’язки. З цією особою він перебував в офіційному шлюбі з 1985 по 1997 роки, має двох спільних дітей, одна з яких народилась у 2000 році – після офіційного розірвання шлюбу.

У НАБУ повідомляють, що одеський мер не задекларував квартиру, два паркомісця, елінг, дачу, нежитлову нерухомість, два автомобілі, частки у низці суб’єктів господарювання, проценти за вкладами у банках. До декларації 2015 року Труханов не вніс статки на 32,48 млн гривень, до декларації 2016 року — на 18,81 млн гривень. У бюро зазначають, що розмір незадекларованих статків визначили за допомогою експертиз.

  • Розслідування детективи почали в листопаді 2017 року. У березні 2019 року Трухановому повідомили про підозру. Під час розслідування також було встановлено факти незаконного збагачення міського голови на суму понад 3 млн фунтів стерлінгів. Справа за цим епізодом закрили через рішення Конституційного суду. Геннадій Труханов є обвинуваченим у заволодінні 185 млн гривень місцевого бюджету Одеси при купівлі будівлі колишнього заводу «Краян». За даними НАБУ, закупівлі були здійснені за завищеними цінами. Справа слухається в Малиновському райсуді Одеси.
  • У 2016 році Одеська міська рада придбала приміщення колишнього заводу «Краян», за версією слідства, значно переплативши за нього. 14 лютого 2018 року Геннадія Труханова та його заступника Павла Вугельмана затримали в аеропорту «Бориспіль»: мер Одеси прилетів з Варшави, а його заступник прибув з Ізраїлю. Всього повідомлялося про 8 підозрюваних у справі, 6 з яких були затримані, ще двоє перебували в розшуку.
  • 15 лютого 2018 року суд відпустив Труханова та Вугельмана на поруки: за міського голову поручився нардеп від БПП Дмитро Голубов, а за його заступника – нардепи Олександр Пресман і Юрій Мірошниченко.
  • 26 лютого 2018 року Апеляційний суд Києва підтвердив запобіжний захід Труханову. 
  • 27 березня Солом’янський районний суд Києва залишив мера Одеси Геннадія Труханова на посаді.