Звільнений з Міноборони Лієв очолив компанію з розмінування, записану на матір нардепа Єфімова

Новини
Олександр Лієв, директор ТОВ «Українські сервіси розмінування». Фото: Facebook Ukrainian Demining Services

Олександр Лієв, звільнений з міністерства оборони після оприлюднення Віталієм Шабуніним, головою правління Центру протидії корупції, даних про його проросійську діяльність і корупційні скандали у кримський період, повідомив про створення компанії, що буде займатись гуманітарним розмінуванням. За реєстраційними даними, її бенефіціаром (через компанію в США) є Любов Єфімова – мати Максима Єфімова, народного депутата України.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань

Про створення ТОВ «Українські сервіси розмінування» Олександр Лієв написав на своїй сторінці в Facebook.  

«Зараз я займаюсь створенням компанії «Українські сервіси розмінування». В штаті компанії наразі 9 груп розмінування, 37 саперів та саперок, фельдшери, інженери, техніки. Ми проходимо сертифікацію процесів ПМД (протимінної діяльності – ред.) і плануємо з нового року розпочати роботу в полі», – повідомив Лієв. 

Основним напрямком діяльності він назвав механічне розмінування аграрних земель за допомогою дев’яти важких машин розмінування, які, за його словами, вже виготовляються під замовлення. 

Наразі компанія ще не має сертифікатів на ведення протимінної діяльності. Документи для отримання права на технічне і нетехнічне обстеження, розмінування вручну і очищення районів ведення бойових дій були подані до Державної служби з надзвичайних ситуацій 12 жовтня.  

ТОВ «Українські сервіси розмінування» зареєстрована у вересні 2023 року зі статутним капіталом у 18 млн 284,3 тис. гривень і юридичною адресою в Києві, на вулиці Лаврській, 20 (там знаходиться офіс Василя Хмельницького і зареєстровані пов’язані з ним компанії). 

Засновником ТОВ є компанія Ua Special Goods Trading, Llc (ТОВ «ЮА спешиал гудз трейдінг»), зареєстрована у США за адресою: 17201 Коллінз Авеню, 1905, Санні Айлз Біч, Флорида 33160, ідентифікаційний номер 843708134. 

Бенефіціарною власницею компанії є 70-річна Єфімова Любов Борисівнавказана в реєстраційних даних громадянкою США.

Любов Єфімова (в джерелах США – Yefymova Liubov) – мати Єфімова Максима Вікторовича, народного депутата України (група «Відновлення України»).

Любов Борисівна стала загальновідомою у 2018 році, коли на неї була оформлена компанія – власниця так званого «вертолітного майданчика Януковича» – конгресно-виставкового центру «Парковий», який належав Олександру Януковичу. Під контроль Єфімова, який в той час був членом фракції «Блок Петра Порошенка», перейшли й інші активи «Саші-стоматолога». Зокрема, «Донбасенерго» і кілька шахт. 

Крім компанії з розмінування, Любов Єфімова через ту ж Ua Special Goods Trading є бенефіціаром Чернівецького заводу прокатних валків.

Максим Єфімов, народний депутат, Олександр Лієв, директор ТОВ «Українські сервіси розмінування», представник компанії GCS, жовтень 2023 р. Фото: скріншот відео Facebook Ukrainian Demining Services

Як свідчить відео, розміщене у жовтні на Фейсбук-сторінці ТОВ «Українські сервіси розмінування», Максим Єфімов та Олександр Лієв «провели переговори про партнерство» з керівництвом швейцарської компанії Global Clearance Solutions (GCS), що виробляє роботизовані комплекси для розмінування, які також уже працюють в Україні.

На опублікованому відео чути голос Лієва, який каже, що машини готуються до відправки в Україну, в ДСНС, з чого зрозуміло, що переговори відбувались за кордоном (штаб-квартира GCS знаходиться в Швейцарії, виробничі потужності також є в Німеччині).

Представники ТОВ «Українські сервіси розмінування» (імена не названі), також побували на Міжнародній конференції донорів з питань розмінування України, що відбулася в Хорватії у жовтні. За словами прем’єра Дениса Шмигаля, 40 країн пообіцяли виділити Україні на гуманітарне розмінування та спецтехніку 300 мільйонів доларів (пізніше міністр внутрішніх справ Хорватії повідомив про «майже півмільярда»). 

За повідомленням Мінреінтеграції, яке у травні підписало меморандум з GCS, цього року компанія поставить 20 машин GCS-200, першу машину із чотирьох замовлених у жовтні також отримав «Нібулон». 

За даними міністерства економіки, в Україні заміновано 5,6 млн гектарів полів, а загальна територія, що потребує перевірки, – 174 тисячі квадратних кілометрів. У бюджеті 2024 року закладено 2 млрд гривень на гуманітарне розмінування, закупівлі робіт і послуг проходитимуть через Prozorro. 

Як повідомлялось, 2 лютого 2023 року Лієв залишив свою посаду заступника начальника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони на хвилі викриттів чиновників міністерства у закупівлі продовольства для військових. Приводом для відставки Лієва стала колонка голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна в УП, де було викладено факти передбачуваної проросійської та корупційної діяльності Олександра Лієва до та після 2014 року. Серед іншого, у блозі Шабуніна використано публікації Центру журналістських розслідувань минулих років.

Нагадаємо:

  • 5 березня 2014 року Олександр Лієв повідомив на прес-конференції про відставку з посади міністра курортів і туризму АР Крим. Причиною такого рішення, яке було прийняте не ним, а новим «головою уряду» Сергієм Аксеновим і керівництвом ВР Криму, Лієв назвав те, що він «не відповідає критеріям, які стають актуальними у цей революційний час» , і обіцяв допомагати міністру окупаційного уряду. 
  • Олександр Лієв в інтерв’ю Lb.ua визнав, що брав участь у незаконному «референдумі» за приєднання Криму до Росії,  зазначивши, що «бюлетень взяв на пам’ять». 
  • У 2011 році Олександр Лієв був фігурантом розслідування Центру журналістських розслідувань про спробу «реорганізувати» НДІ кліматології ім. Сеченова в Ялті, перетворивши його на «консалтинговий центр». Корпуси інституту на Полікуровському пагорбі з великим парком планувалось продати, два лікувальних відділення ліквідувати, а медперсонал і вчених – перевести у протитуберкульозний санаторій. Центр журналістських розслідувань зірвав ці плани: голова уряду АРК Анатолій Могильов зупинив передачу НДІ ім. Сеченова до відання міністерства курортів.