РФ на Донбасі використовує міни радянського виробництва, яких немає в Україні – ЗМІ

Донбас

За словами начальника Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності полковника Максима Коміссарова, на сході України РФ використовує міни радянського виробництва, яких на території нашої держави вже немає.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише Алла Котляр. Автор зазначає, що на звільнених територіях Донецької та Луганської областей українські сапери знаходять протипіхотні міни натискного дії ПМН-2, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ними також була знешкоджена осколкова міна спрямованої дії МОН-50, під якою стояла міна-пастка МЛ-8, яка виробляється тільки в Росії. Дуже часто виявляють міни, виготовлені після 1991 року і які не використовуються України», – йдеться в статті.

Нагадаємо, 5 вересня 2017 року президент РФ Володимир Путін заявив, що допускає присутність миротворців ООН на Донбасі, однак вважає, що миротворчі сили повинні знаходитися виключно на лінії розмежування. Він також дав МЗС РФ доручення внести відповідну резолюцію до Радбезу ООН.

Україна ознайомила Радбез ООН зі своєю позицією щодо введення миротворців на Донбас і має напоготові власний проект резолюції про це. Але перед запуском міжнародного контингенту наполягає на виведенні РФ її найманців і зброї зі Сходу країни. Крім того, на думку України, миротворці повинні перебувати на всій території окупованого Донбасу. При цьому в рядах миротворців ООН не повинно бути військовослужбовців або громадян РФ.

Президент України Петро Порошенко переконаний, що введення миротворчої місії ООН дозволить Україні взяти контроль над ділянкою російсько-українського кордону.

30 жовтня 2017 року Курт Волкер заявив, що РФ має вивести своїх військових з непідконтрольних українському уряду районів Донецької та Луганської областей, що є необхідною умовою для введення миротворчої місії ООН на Донбас.

29 січня 2018 року Курт Волкер за підсумками зустрічі з помічником президента РФ Владиславом Сурковим, яка відбулася 26 січня в Дубаї, повідомив, що Росія готова до того, щоб миротворча місія ООН на Донбасі розміщувалася не тільки на лінії зіткнення в Донбасі, а на широких його територіях.