Омбудсмен України відкрив провадження щодо захисту прав затриманого в Криму українця Лимешко

Крим

Омбудсмен України відкрив провадження щодо захисту прав затриманого ФСБ в окупованому Криму громадянина України Геннадія Лимешко, якого звинувачують в нібито підготовці диверсій на півострові. Валерія Лутковська вже звернулася до омбудсмена РФ Тетяні Москалькової з проханням надати всю інформацію про дотримання прав українця.

Про це повідомляється на офіційній сторінці в Facebook Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, передає Центр журналістських розслідувань.

«У своєму листі Валерія Лутковська просить російську колегу повідомити про місце тримання Геннадія Лимешка від вартою, дати доручення перевірити дотримання його процесуальних прав, зокрема права на захист, і у разі необхідності – сприяти у наданні йому медичної допомоги, а також проведенню ефективного розслідування факту можливого застосування до нього катувань», – відзначили в офісі українського омбудсмена.

Нагадаємо, 15 серпня російська ФСБ заявила про затримання 12 серпня в окупованому Криму чергового «українського диверсанта» Геннадія Лимешко, який названий «агентом СБУ» і нібито готував кілька диверсій проти об’єктів інфраструктури і життєзабезпечення півострова. «Київський райсуд» Сімферополя заарештував його на 2 місяці до 13 жовтня 2017 року.

У СБУ назвали заяву ФСБ про затримання чергового «українського диверсанта» в окупованому Криму «фейковий новиною» і провокацією, яку спецслужба РФ використовує для залякування населення півострова.

В Міноборони України заявили, що Геннадій Лимешко служив у ЗСУ за контрактом та був звільнений у травні 2017 року за службовою невідповідністю.

У сім’ї Геннадія Лимешко вважають, що він дав свідчення про нібито підготовку диверсій в Криму під тиском і тортурами ФСБ.

МЗС України направило в МЗС РФ ноту з вимогою надати всю інформацію щодо обставин затримання в окупованому Криму українця Лимешко.