«Посилені обмеження» Booking.com щодо бронювання номерів у готелях Криму і Севастополя, як і раніше, легко обійти

Крим
Готель «Севастополь» у Севастополі, квітень 2018 р Фото: Сергей Петров

Напочатку року кримські «урядовці» повідомляли про посилення обмежень для Криму і Севастополя в  системі інтернет-бронювання Booking.com, пов’язаними із санкціями ЄС. Однак ніякого посилення обмежень щодо кримських готелів на сайті Booking.com  не спостерігається – для обходу встановленого ще у 2018 році  блокування достатньо зробити відмітку, що подорож не для відпочинку, а в справах. 

Офіційна заява компанії Booking щодо введення нових обмежень для бронювання у Криму наразі відсутня, про це відомо лише із заяв представників туріндустрії ,так званого «міністерства курортів і туризму» окупованого Криму, повідомляє Центр журналістських розслідувань

Керівниця Асоціації малих готелів Криму Наталя Стамбульникова повідомляла російському «Интерфаксу»,  що кримські  готелі отримують від Booking листи з повідомленнями про запровадження нових обмежень у 2022 році. За її словами, тепер бронювання доступне тільки для однієї дорослої особи, яка подорожує у справах.  А «міністр курортів і туризму» Криму Вадим Волченко закликав отельєрів відмовлятись від послуг Booking.com на користь російських сервісів та туроператорів. Кримські онлайнвидання публікують рекомендації для обходу обмеження

На сайті Booking.com дійсно неможливо забронювати номер у Криму чи Севастополі, але таке обмеження було введено ще у 2018 році. Відтоді при спробі забронювати номер у кримському готелі нас торінці сайту з’являється повідомлення: «На жаль, зараз неможливо забронювати проживання в Криму для відпочинку на нашому сайті».

Однак це обмеження, як і раніше, легко обійти, якщо в пошуковому полі сайту поставити «галочку» біля опції «Я подорожую по роботі». Бронювання таким чином готельного номера в Севастополі   для умовної сім’ї – двох  дорослих та дитини  –  також проходить безперешкодно, що спростовує заяви представників окупаційного «уряду» та турбізнесу про можливість бронювання житла на Booking.com тільки для однієї дорослої людини. 

  • «Кримські санкції»  Європейського союзу мають секторальні обмеження, серед яких – заборона організації туризму в окупований Крим та заходу круїзних лайнерів. 
  • У  2016 році прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом продажу компанією Booking.com International B.V. (Нідерланди) путівок у незаконно привласнені Росією українські готелі і санаторії в окупованому Криму через популярну систему онлайн-бронювання готелів Booking.com.
  • У 2018 році онлайн-сервіс бронювання готелів та хостелів Booking.com заборонив бронювати місця для відпочинку в окупованому Криму.