У Криму окупанти затримували адвоката Еміля Курбедінова, на нього склали адмінпротокол

Крим
Еміль Курбедінов, кримський адвокат. Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму 15 лютого співробітники Центру протидії екстремізму затримали біля будівлі «кримського управління ФСБ» відомого кримського адвоката Еміля Курбедінова. Його відвезли до відділення поліції, де склали адмінпротокол за «зловживання свободою масової інформації» через розміщені в його телеграм-каналі роз’яснення для студентів, які мають право на відстрочку від призову до армії, як не потрапити до лав Збройних сил РФ, якщо прийшла повістка.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

Як зазначається, Еміля Курбедінова затримали в Сімферополі біля будівлі «кримського управління ФСБ» співробітники Центру з протидії екстремізму, які відвезли його до міського відділу поліції.

«Еміль зателефонував, він виходив із слідчих заходів. Його зустріли співробітники Центру протидії екстремізму Роман Філатов і Руслан Шамбазов і сказали, щоб він проїхав з ними», – повідомила його дружина Діана Курбедінова.

Пізніше Курбедінова відпустили та склали на нього протокол за статтею 13.15 КоАП РФ (частина 9). «Зловживання свободою масової інформації».

В адміністративному протоколі за підписом співробітника Центру «Е» Романа Філатова повідомляється, що адвокат розмістив у своєму телеграм-каналі інформацію: «Виклику на медичний огляд та засідання призовної комісії підлягають усі призовники, крім тих, хто має відстрочку від призову. (п. 7 «Положення про призов на військову службу»). Учням, які мають відстрочку від призову надсилають повістки у військкомат на комісію, а потім бувають випадки, коли хлопці не встигають навіть диплом отримати – забирають до армії. Учні, що мають відстрочку, на час навчання не підлягають виклику у військкомати – як це зазначено вище, згідно з положенням про призов».

Курбедінов веде телеграм-канал під назвою «КЭМска волость», де він ділиться із мешканцями Криму записками адвоката.

Нагадаємо:

  • 26 травня 2017 року адвокат Еміль Курбедінов став лауреатом 2017 року міжнародноЇ премії Front Line Defenders для правозахисників, які виконують свою місію, перебуваючи в небезпеці.
  • 6 грудня 2018 року в Сімферополі співробітники російського Центру з протидії екстремізму затримали адвоката Еміля Курбедінова за підозрою в порушенні статті 20.3 КоАП РФ (пропаганда або публічна демонстрація атрибутики або символіки екстремістських організацій) за пост у соціальній мережі 5-річної давності. Курбедінов заявив, що його переслідують через те, що він захищає командира малого броньованого катера «Нікополь», колишнього курсанта Академії ВМС ім. Нахімова в Севастополі Богдана небилиці, і «з цим пов’язує своє переслідування».
  • 7 грудня 2018 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Еміля Курбедінова на 5 діб. 11 грудня адвокат вийшов на свободу.
  • В кінці 2018 року Мін’юст РФ зажадав від «Кримської центральної колегії адвокатів» до 1 березня виключити з числа засновників і членів Еміля Курбедінова, посилаючись на рішення двох «судів» окупованого Криму, які розглядали адміністративні справи за обвинуваченням адвоката в екстремістського діяльності за пости в соцмережі ще в 2013 році.
  • 22 лютого 20219 року «Кримська центральна колегія адвокатів» прийняла рішення не виключати Курбедінова зі свого складу.