Кримський ексчиновник Селімов, який вербував дітей до «Юнармії», отримав підозру

Крим
Сергій Селімов, колаборант. Фото: Радио Крым

Колишньому окупаційному голові «Державного комітету молодіжної політики Республіки Крим» Сергію Селімову, який також очолював кримську філію «Юнармії», що готує завербованих дітей до війни проти України, повідомлено про підозру у колабораціонізмі, виправдовуванні війни та посяганні на територіальну цілісність України.

Про це повідомляє прокуратура АРК та Служба безпеки України.

Сергій Селімов обіймав посаду голови «Державного комітету молодіжної політики Республіки Крим» з 2019 до 2022 року, після чого був переведений у «кадровий резерв» гауляйтера Аксьонова, а також і на інший напрямок підривної діяльності проти України.

За матеріалами слідства, Селімов здійснював інформаційну діяльність на підтримку держави-агресора, ставши так званим “рупором Кремля”. Він поширював в інтернет-просторі публікацій із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України. 

«Після повномасштабного вторгнення, «посадовець», використовуючи власну сторінку у соцмережі «ВКонтакте», неодноразово розміщував пропагандистські матеріали, які є складовою частиною внутрішньополітичної стратегії РФ на окупованих територіях. У такий спосіб здійснював інформаційну діяльність у співпраці з державою-агресором», – повідомили в прокуратурі.

Також Селімов просував прокремлівські наративи на російському телебаченні, поширював інформацію, в якій міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, розпочату в 2014 році, зокрема шляхом визнання правомірною тимчасової окупації частини території України.

Селімову повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 110 КК України – посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, ч. 6 ст. 111-1 КК України – колабораційна діяльність та ч. 3 ст. 436-2 КК України – виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників.

Санкції інкримінуємих колишньому окупаційному «чиновнику» статей передбачають покарання до 12 років позбавлення волі. 

Нагадаємо: 

  • 10 років позбавлення волі заочно отримав керівник севастопольського підрозділу «Юнармії». За інформацією Центра журналістських розслідувань, це Коваленко Володимир Владиславович, 1962 року народження, уродженець українського Луганська.
  • У 2021 році близько 4 тисяч дітей з окупованого Криму було прийнято до лав всеросійського військово-патріотичного громадського руху «Юнармія». Діти брали участь у «патріотичних заходах», спрямованих на «збереження пам’яті про визначні події та дати в історії Росії».
  • Прокуратура АРК та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо гендиректора телекомпанії «Крым» – найбільшого «кремлівського рупора» на окупованому півострові – Вадима Первих. Про діяльність підозрюваного Первих та ще двох керівників  і трьох  кореспондентів  окупаційного телеканалу «Крым» із пропаганди війни і виправдання агресії РФ проти України ЦЖР розповів у розслідуванні минулого року.
  • У грудні 2022 року в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесені дані щодо діяльності шістьох керівників і кореспондентів ТРК  «Крым 24», що фінансується окупаційним урядом Криму. Це керівники ТРК «Крым» – директор юрособи Вадим Первих, генеральний продюсер і радник «глави Криму» Олег Крючков,  головна редакторка телеканалу «Крым24» Дарина Сафонова, а також кореспонденти  Маргаріта Сємєнюк, Дмитро Кокшаров і  Юрій Авдєєв. 

Детальніше читайте розслідування ЦЖР Як захоплювали філію «Суспільного» та хто створює пропаганду на окупованому півдні