Незаконно засудженого в РФ кримчанина Олега Приходька будуть тримати в ШІЗО в’язниці, поки він не помре – дочка

Крим
Олег Приходько у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону Фото: crimean-solidarity.org

Незаконно засудженого у Росії до 9,5 років позбавлення волі українського активіста з окупованого Криму, політв’язня Олега Приходька співробітники в’язниці Владимирський централ хочуть тримати у штрафному ізоляторі доки він не помре, бо отримали таку вказівку.

Про це розповіла телеканалу Суспільне Крим донька політв’язня Наталія Приходько (Швецова).

«Мого тата хочуть згноїти в ШІЗО. Від тата надійшло повідомлення. Він сказав, що його не випустять із ШІЗО доти, доки він не помре», – сказала донька політвʼязня.

Вона також зазначила, що залишити Приходька в ШІЗО – наказ «згори» і співробітники російської в’язниці відкрито йому про це кажуть.

Як повідомлялось, 8 листопада 2023 року незаконно засудженого у Росії до 5 років позбавлення волі Олега Приходька суд додатково засудив до 4,5 років позбавлення волі за обвинуваченнями у нібито «виправданні тероризму» та «публічні заклики до розв’язання агресивної війни. Таким чином загалом його засудили до 9,5 років позбавлення волі.

Нагадаємо:

  • 3 березня 2021 року суддівська колегія Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону засудила українського активіста Олега Приходька до 5 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Перший рік свого терміну він повинен буде провести у в’язниці – колонії з найсуворішим режимом, де ув’язнені весь час утримуються в камерах. Крім того, Приходьку призначений штраф в розмірі 110 тисяч рублів (близько 42 тисяч гривень).
  • Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав Олега Приходька політичним в’язнем.
  • 17 травня 2021 року у Росії Апеляційний військовий суд міста Власіха (Московська область) залишив без змін вирок Південного окружного військового суду.
  • В кінці липня 2021 року стало відомо, що Приходька, місцезнаходження якого не було відомо два місяці, етапували в установу ФКУ Т-2 УФСІН РФ по Володимирській області, відоме як тюрма Владимирський централ для особливо небезпечних злочинців. Потім кримчанина етапували до російської колонії №2 Краснодарського краюні, де, за інформацї родичив, на Приходька чинили психологічний тиск.
  • В жовтні 2023 року стало відомо, що проти Олега Приходька відкрили нову кримінальну справу «про реабілітацію нацизму та виправдання тероризму» за доносом сокамерників, з якими він утримувався у в’язниці Владимирський централ.