Олександр Кольченко припинив голодування в російській колонії – адвокат

Влада
Олександр Кольченко у російській колонії Фото: Twitter Halya Coynash

Український політв’язень в російській колонії Олександр Кольченко заявив в листі про припинення голодування.

Лист Кольченко на своїй сторінці в Facebook опублікував Андрій Лепехин, адвокат з міжнародної правозахисної групи Агора, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Змушений визнати, що я переоцінив свої сили – я виявився занадто слабкий. Тому я вирішив припинити голодування. В іншому випадку я піддав би своє здоров’я невиправданого ризику», – написав Кольченко в листі.

За його словами, голодування мало б сенс в державі, яка прагне мінімізувати репутаційні втрати, тоді як репутацію Росії вже навряд чи можна чимось зіпсувати.

Крім того, вважає Кольченко, судячи з візиту в Росію президента Франції Еммануеля Макрона, західні країни не прагнуть до посилення тиску на РФ.

«І від цього стає страшно, тим більше що мені ще перебувати в цій країні 6 років (якщо Путіна не уронять раніше)», – пише Кольченко.

«Дуже хочеться сподіватися, що я помиляюся в оцінці ситуації навколо Олега Сенцова. І сподіваюся, він на мене не буде сердитися через те, що я так швидко здався», – написав Кольченко.

Лист Олександра Кольченка про припинення голодування Фото Андрій Лепехин

Адвокат Андрій Лепехин зі слів свого підзахисного пише, що Кольченко дуже слабкий, вже став непритомніти. В нього впав рівень цукру в крові, йому ставили глюкозу. За час голодовки його вага знизилася до 54 кг. 7 червня його за медичними показниками планували переводити із санчастини колонії, де він перебував протягом голодування, в тюремну лікарню.

За словами адвоката, члени місцевої громадської наглядової комісії та представники уповноваженого з прав людини Челябінської області неодноразово в присутності начальника колонії намагалися примусити Кольченко припинити голодування. Однак, зазначив Лепехин, примусити його до будь-чого не можна.

«Рішення про голодування Олександр приймав самостійно. З його слів він готувався до оголошення голодування солідарності, відразу після того як дізнався про заяву Олега Сенцова. Олександр з цього моменту перейшов на прийом рідкої їжі і знизив її обсяг. Як тільки «підготувався» таким чином, так оголосив голодування. За цей час (свого голодування і підготовки до нього) Олександр втратив 10 кг ваги. Зараз він також самостійно прийняв рішення про припинення голодування», – написав адвокат.

За його словами, рішення про початок та припинення голодування Кольченко озвучував в присутності свого адвоката, з метою точного і своєчасного донесення до громадськості свою позицію.

Як повідомлялось, 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченко до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченко політв’язнями.

Олександр Кольченко утримується у виправній колонії №6 в місті Копейськ Челябінської області.

31 травня 2018 року Олександра Кольченко оголосив голодування з вимогою звільнити з ув’язнення українського режисера Олега Сенцова, який 14 травня розпочав голодування у колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономный округ РФ) з вимогою звільнити 64 українських політв’язнів, утримуваних в російських в’язницях і колоніях.

Матір Олександра Кольченка, Лариса Кольченко повідомила, що її сина у російській колонії змушують прийняти громадянство РФ і шантажують батьками, які залишилися в окупованому Криму.