Російським військовим законодавчо заборонили розповідати про себе в інтернеті і ЗМІ

Влада
Оккупация Крыма Март 2014 года

Держдума Росії 8 листопада прийняла в першому читанні урядовий законопроект про заборону військовим розміщувати в інтернеті і ЗМІ інформацію про себе або товаришів по службі.

Про це повідомляє «Інтерфакс», передає Центр журналістських розслідувань.

Відзначається, що військовослужбовцям забороняється розміщувати фото-, відеоматеріали, дані геолокації і іншу інформацію про себе та інших військових, яка дозволяє розкрити відомчу приналежність військових, інформацію про службову діяльність, діяльність військових частин, організацій або підрозділів, місце їх розташування тощо.

Це обмеження стосується і військовослужбовців – іноземних громадян.

Згідно з пояснювальною запискою, аналіз діяльності Збройних сил РФ, інших військ, військових формувань і органів, в тому числі під час їх застосування в Сирії, показав, що військовослужбовці становлять особливий інтерес для спецслужб окремих держав, терористичних і екстремістських організацій.

«Інформація, розміщена військовослужбовцями в інтернеті або в ЗМІ, застосовується для інформаційного та інформаційно-психологічного впливу, а також в окремих випадках для формування упередженої оцінки державної політики РФ», – цитує документ інформагентство.

За порушення зазначеної заборони військового можуть притягнути до дисциплінарної відповідальності владою відповідного командира.

Також наголошується, що цей законопроект не поширюється на громадян, звільнених з військової служби.

Волонтери, в тому числі і InformNapalm, часто публікували свої розслідування, використовуючи скріншоти з акаунтів російських військових в соціальних мережах.