В Україні готуються ввести паспорти вакцинації

Влада

Уряд планує запустити так звані «паспорти вакцинації» з 1 липня разом зі стартом цього процесу в ЄС.

Про це заявив віце-прем’єр-міністр – міністр цифровий трансформації Михайло Федоров.

Він зазначив, що процес буде синхронізований з відповідними процесами в Європейському Союзі.

20 травня Рада ЄС та Європарламент домовилися про введення в Євросоюзі єдиних сертифікатів вакцинації. Такий документ, як «зелений паспорт», буде існувати в цифровій формі. У ньому будуть вказані всі пов’язані з COVID-19 подробиці на кожного громадянина: перенесена хвороба, результати ПЛР-тестів, вакцинація. «Зелені паспорта» будуть діяти з 1 липня.

Як повідомлялось, міністерство охорони здоров’я планує до кінця поточного року закупити 7 890 268 доз вакцини від COVID-19 на суму 4 млрд грн для вакцинування 3 945 134 осіб з визначених груп ризику.

Нагадаємо:

  • 30 грудня 2020 року Україна заплатила за майбутню поставку 1,9 млн доз китайської вакцини від COVID-19 CoronaVac аванс у сумі 964,3 млн грн за договором між ДП «Медичні закупівлі України» та приватною компанією «Лекхім». Умовами договору передбачена 100% передплата з можливістю її повернення в повному обсязі у разі порушення графіку поставки товару. Кінцевий термін поставки – 31 травня 2021 року.
  • Експертна організація StateWatch повідомляла, що вакцина з Китаю має бути поставлена до кінця травня, інакше «Лекхім» поверне мільярд гривень.
  • 3 лютого 2021 року «Лекхім» попередив керівництво ДП «Медичні закупівлі України» про затримку до квітня поставок першої партії вакцини від коронавірусу китайського фармвиробника Sinovac Biotech.