У Румунії стартує навчання українських пілотів на F-16

Влада
Фото: Duncan C. Bevan/ZUMA Wire/picture alliance

На військово-повітряній базі Фетешті у Румунії почалося навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Про це повідомляє DW.

Міністр оборони Румунії Анджел Тилвар і його нідерландська колега Кайса Оллонгрен відкривають Європейський навчальний центр F-16 (EFTC) на військово-повітряній базі Фетешті, що за 150 кілометрів на схід від Бухареста.

Зазначається, що Нідерланди нададуть від 12 до 18 винищувачів для тренувань як українських, так і румунських пілотів. Перші п’ять F-16 влада Нідерландів відправила до Румунії тиждень тому.

Компанія Lockheed – виробник F-16 – забезпечує на навчаннях інструкторів і технічний персонал. За оцінками, підготовка пілотів займе щонайменше пів року.

Президенти США та України Джо Байден та Володимир Зеленський обговорили прискорення надання Сполученими Штатами дозволів іншим країнам на передачу своїх винищувачів F-16 для потреб українських Збройних Сил.

Як повідомлялось, 20 серпня 2023 року під час візиту до Нідерландів Володимир Зеленський повідомив, що Нідерланди та Данія передадуть Україні винищувачі F-16

Володимир Зеленський подякував прем’єр-міністрам Нідерландів Марку Рютте, Данії Метте Фредеріксен, а також президенту США Джо Байдену за рішення надати українським Повітряним Силам винищувачі F-16.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter