Рада розгляне законопроєкт про мобілізацію впродовж січня – ЗМІ

Влада
ЗСУ

Верховна Рада розгляне законопроєкт щодо удосконалення мобілізації й військового обліку в Україні впродовж найближчого місяця. Ухвалити закон в цілому планують до кінця січня або на початку лютого.

Про це повідомляє видання Forbes із посиланням на співрозмовників серед депутатів “Слуги народу” та “Голосу”.

За словами нардепки “Слуги народу”, заступниці голови комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Марʼяни Безуглої, ухвалити законопроєкт в цілому планують до кінця січня або на початку лютого.

Один із нардепів від “Слуги народу” зазначив, що найбільш вірогідний сценарій – перед цим документи повернуть уряду на доопрацювання.

За його словами, у поточній редакції вони навряд чи зберуть достатню кількість голосів у парламенті. Співрозмовник попросив про анонімність через високу чутливість теми.

На низку дискусійних положень вказує також один із нардепів серед членів оборонного комітету.

Депутатка з оборонного комітету Соломія Бобровська з “Голосу” припустила, що депутатів із президентської політсили все ж спробують переконати підтримати закон.

Законопроєкт, зокрема, передбачає суттєве обмеження прав військовозобовʼязаних за порушення правил призову та військової служби.

У Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроєкт, що регулює питання мобілізації, військового обліку та проходження служби у війську. Автори проєкту пропонують знизити нижню вікову межу для призову, надати відстрочку від мобілізації людям з інвалідністю І та ІІ груп, а також запровадити розсилку повісток електронною поштою.  

Раніше Командування Сухопутних військ Збройних сил України назвало три категорії громадян, за допомогою яких планують розширити коло тих, кого можуть призвати на військову службу під час мобілізації.

Читайте також блог Євгенія Лешана Що замість строкової служби?