Що замість строкової служби?

Думки
Євгеній Лешан, Центр журналістських розслідувань

Отже, про загальну базову військову підготовку – у новому урядовому законопроєкті №10378 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби». Ще майже два роки тому Зеленський анонсував скасування строкової служби і запровадження загальної військової підготовки. І нарешті ми отримали бачення влади: що  має бути замість строкової служби.

А замість строкової служби в нас буде Базова військова служба (далі – БВС). Її служитимуть громадяни України у віці від 18 до 25 років, причому рік і період проходження БВС громадяни можуть обирати самі. 

Для направлення на БВС громадяни проходять медогляд, професійно-психологічний відбір (цікаво, для галочки, як зараз, чи…) і комісію з направлення для проходження БВС. 

Після чого отримують військове звання «рекрут» (ой, била мене мати березовим прутом…). 

Строки направлення та чисельність громадян, які можуть пройти БВС, визначаються Кабміном.

Звільняються від проходження БВС громадяни, які до набуття українського громадянства вже пройшли військову службу в інших державах, або мають інвалідність, або непридатні до військової служби за станом здоровʼя, або ж – зверніть увагу – вже пройшли військову службу чи Базову загальновійськову підготовку (далі – БЗВП). 

Тобто, тут виходить, що БВС і БЗВП – це різні речі. Читаємо далі.

Строки базової військової служби встановлюються в мирний час —до 5 місяців, з яких до 3 місяців здійснюється базова загальновійськова підготовка, до 2 місяців — фахова підготовка.

Тобто, тут вже виходить, що БЗВП – це частина БВС. 

БЗВП проводиться у військових ВНЗ, військових навчальних підрозділах ЗВО, навчальних частинах (центрах) ЗСУ та інших воєнізованих формувань, а також у ВНЗ та закладах передвищої освіти всіх форм власності, причому до навчальних планів БЗВП включається як окрема дисципліна.

Для проведення БЗВП залучаються громадські організації та обʼєднання, у тому числі ветеранські.

Отже, все якось плутано. 

Якщо спробувати це все узгодити, то виходить так, що БЗВП – це такий варіант «курсу молодого бійця», який проходять в усіх вишах та коледжах, після чого стають на облік як військовозобовʼязані, і БВС їм проходити не треба. А хто не вчиться у вишах та коледжах, той пройде БЗВП під час проходження БВС. А БВС – це 3 місяці БЗВП + 2 місяці фахової підготовки. Щоправда, я не знаю, за якими військово-обліковими спеціальностями можна підготувати військового за 2 місяці.

Строкову не те щоб скасували зовсім, але серйозно її переформатували й скоротили. 

БЗВП в навчальних планах цивільних вишів, а не як окремий інститут, ризикує стати такою самою фікцією, як і військова кафедра. 

Проігноровані можливості бригад ТрО для проведення БЗВП, а роль мілітарних і ветеранських ГОшок прописана вкрай неконкретно. 

Тепер лишається спостерігати, які правки цей законопроєкт переживе і в якому вигляді набуде чинності.