Мобілізація з 25 років, електронні повістки й право на відстрочку – Кабмін подав новий законопроєкт

Влада
Фото: АрміяInform

У Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроєкт, що регулює питання мобілізації, військового обліку та проходження служби у війську. Автори проєкту пропонують знизити нижню вікову межу для призову, надати відстрочку від мобілізації людям з інвалідністю І та ІІ груп, а також запровадити розсилку повісток електронною поштою.  

Урядовий законопроєкт №10378 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби» впорядковує питання мобілізації та проходження військової служби. Текст законопроєкту доступний на сайті Верховної Ради. Раніше підготовку такого законопроєкту анонсував міністр оборони України Рустем Умєров. 

Зокрема, в законопроєкті пропонується запровадити призов по мобілізації для громадян, що досягли 25 років (наразі діє норма про 27 років). 

Громадяни у віці з 18 до 25 років зобовʼязані пройти базову військову службу, яка запроваджується на заміну строкової служби. Тривалість базової військової служби становитиме 5 місяців, з яких 3 місяці триватиме базова загальновійськова підготовка, і 2 місяці – фахова підготовка. Час проходження базової військової служби громадяни обирають самостійно. 

Не підлягають мобілізації:

  •  люди з інвалідністю І та ІІ груп, а також громадяни, яких військово-лікарська комісія визнала тимчасово непридатними до військової служби а термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або які самостійно виховують дитину віком до 18 років; або ті, хто виховує важко хвору дитину, якій не встановлено інвалідність, а також ті, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина з інвалідністю І чи IІ групи; 
  • жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та вагітні жінки;
  • діючі народні депутати України та депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;
  • працівники органів військового управління;
  • здобувачі рівня професійно-технічної та вищої освіти, що є вищим за раніше здобутий, за однією спеціальністю (фахом);
  • наукові й науково-педагогічні працівники, що мають вчене звання або науковий ступінь, або працюють на повну ставку у вишах;
  • діючі народні депутати України та депутати Верховної Ради АР Крим;
  • близькі родичі загиблих під час антитерористичної операції, операції обʼєднаних сил і відсічі збройної агресії РФ.

Крім того, не підлягають призову по мобілізації громадяни, звільнені в запас з військової служби під час дії правового режиму воєнного стану – протягом двох років з моменту звільнення, а строковики – протягом 6 місяців з моменту звільнення. 

Не можуть бути призвані по мобілізації громадяни, звільнені в запас у звʼязку зі звільненням з полону. У випадку, якщо такі громадяни виявили бажання продовжити службу, їм надається відпустка у 90 днів. 

За нормами законопроекту, військовослужбовці, призвані за мобілізацією, звільняються зі служби у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців.

Повістка про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки може бути вручена громадянину в ТЦК та СП – працівниками установи, в громадських місцях – працівниками ТЦК та СП і поліцейськими, а за місцем роботи – ще й роботодавцем. 

Крім того, повістка може бути надіслана призовнику електронною поштою або через електронний кабінет призовника, відкриття якого згідно норм законопроєкту є обовʼязковим. 

Законопроєкт також встановлює засади військово-транспортного обовʼязку – безоплатного залучення транспортних засобів підприємств, установ та організацій усіх форм власності, а також субʼєктів господарювання та фізичних осіб – підприємців для забезпечення потреб Збройних Сил України. 

Раніше Командування Сухопутних військ Збройних сил України назвало три категорії громадян, за допомогою яких планують розширити коло тих, кого можуть призвати на військову службу під час мобілізації.