Комітет ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки у вівторок фіналізує законопроект про мобілізацію

Влада
Британські інструктори навчають військових ЗСУ використовувати гаубиці L119 на полігоні у Британії. Липень 2022 року Фото: Генштаб ЗСУ

Комітет ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки наразі розглядає законопроект про мобілізацію.

Про це повідомив голова Комітету Олександр Завітневич

За його словами, обговорення проходить разом із представниками ЗСУ та Міністерства оборони, брали участь Залужний, Шаптала та міністр оборони Умєров.

“Так, було гаряче, жваві дискусії, різні аргументи, інколи навіть дуже емоційно. Є низка дискусійних норм, які не схвалюють члени Комітету. Зараз головне завдання знайти баланс між конституційними правами та необхідними заходами для вирішення завдань мобілізації, які ці права обмежують. Також необхідно врахувати можливості економіки. Є вкрай складні питання фінансового забезпечення мобілізаційних заходів, джерел покриття потреб”, – зазначає Завітневич.

Окремі норми законопроекту зазнають суттєвих змін під час розгляду у парламенті.

“Фінальне рішення Комітету щодо законопроекту плануємо ухвалити у вівторок”, – резюмує він.

У Верховній Раді зареєстровані три законопроєкти про мобілізацію.

У Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроєкт, що регулює питання мобілізації, військового обліку та проходження служби у війську. Автори проєкту пропонують знизити нижню вікову межу для призову, надати відстрочку від мобілізації людям з інвалідністю І та ІІ груп, а також запровадити розсилку повісток електронною поштою.  

Раніше Командування Сухопутних військ Збройних сил України назвало три категорії громадян, за допомогою яких планують розширити коло тих, кого можуть призвати на військову службу під час мобілізації.

Читайте також блог Євгенія Лешана Що замість строкової служби?