Зеленський хоче, щоб повістки не роздавали на вулицях, очікує справедливого закону про мобілізацію

Влада
Президент України Володимир Зеленський на острові Зміїний, 08.07.2023. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський очікує справедливого закону про мобілізацію від військової верхівки, закликаючи до справедливості для військовозобов’язаних і цифровізації процесу залучення до війська.

Про це він заявив в інтервʼю німецькому телеканалу ARD.

“Тільки по-справедливості. В питанні мобілізації важливий момент демобілізації. Багато хто відвоював багато днів. Є люди, які 700 днів на полі бою. Я їм вдячний за захист нашої держави, як кожен українець. Вдячності замало від суспільства, я вважаю.

Треба справедливі ротації, треба давати широкі відпустки. Грошима все прикрити не можна. Хоча заробітні плати високі, але, тим не менше, треба справедливість у цьому напрямку.

І так само я очікую від військових сьогодні закону про справедливу мобілізацію або продовження, або зміни до закону – можна по-різному це називати. У будь-якому випадку, я б хотів, щоб це був комплексний, справедливий законопроєкт. Ось і все. Їхнє завдання сьогодні це зробити.

Ніхто не говорить, що це популярне рішення чи непопулярне. Але, мені здається, важливо, щоб військові підготували разом із Міністерством оборони підготували справедливу відповідь на це питання”.

Зеленський також назвав неправильним, що представники територіальних центрів комплектування й соціальної підтримки ходили по вулицях і шукали чоловіків, які не прийшли до “військкоматів”, але тут теж потрібно бути справедливими і чесними.

“Вони не повинні цього робити. Тому я й попросив наших військових і депутатів: коли вони будуть готувати цей законопроєкт – щоб не було шансів ходити по вулицях. Є сьогодні можливості застосування діджитал-формату тощо. Ми живемо в час цифровізації і ми дуже цифровізована країна – немає проблем вирішити це питання сучасно”, – сказав президент.

Із приводу захисту прав і свобод громадян він наголосив, що в Україні введено воєнний стан і тому складно говорити про захист свобод.

Президент Володимир Зеленський підтримав ухвалення законопроєкту про мобілізацію, назвавши його питанням справедливості. Він додав: кількість мобілізованих може бути меншою, ніж він називав раніше.

Міністерство оборони заявило, що готове вносити нову редакцію законопроекту щодо вдосконалення мобілізації.

У Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроєкт, що регулює питання мобілізації, військового обліку та проходження служби у війську. Автори проєкту пропонують знизити нижню вікову межу для призову, надати відстрочку від мобілізації людям з інвалідністю І та ІІ груп, а також запровадити розсилку повісток електронною поштою.  

Раніше Командування Сухопутних військ Збройних сил України назвало три категорії громадян, за допомогою яких планують розширити коло тих, кого можуть призвати на військову службу під час мобілізації.

Читайте також блог Євгенія Лешана Що замість строкової служби?