У російській колонії на Ямалі помер Олексій Навальний

Влада
Олексій Навальний під час слухання в суді, Москва, 2 лютого 2021 року. Фото: Reuters

Російський опозиційний політик Олексій Навальний помер 16 лютого у виправній колонії №3 у Ямало-Ненецькому автономному окрузі.

Про це повідомило Управління ФСВП по Ямало-Ненецькому автономному округу.

«У виправній колонії №3 засуджений Навальний О.О. після прогулянки відчув себе погано, практично відразу знепритомнівши. Негайно прибули медичні працівники установи, була викликана бригада швидкої медичної допомоги. Проведено всі необхідні реанімаційні заходи, які позитивних результатів не дали. Лікарі швидкої медичної допомоги констатували смерть засудженого. Причини смерті встановлюються», – йдеться у повідомленні.

Олексію Навальному було 47 років.

14 лютого прес-секретар політика Кіра Ярмиш повідомляла, що Навального в 27-й раз за час ув’язнення відправили до штрафного ізолятора.

Нагадаємо:

  • У січні 2021 року Олексія Навального ув’язнили після його повернення до Росії з Німеччини, де проходив лікування після отруєння «Новичком». У лютому суд замінив політику умовний термін на реальний у справі «Ів Роше».
  • У березні 2022 року суд засудив Навального до дев’яти років колонії загального режиму, звинувативши його в шахрайстві під час збирання донатів та «неповазі» до суду.
  • У серпні 2023 року Навльного засудили до 19 років колонії особливого режиму у справі щодо організації «екстремістської спільноти».
  • Спочатку Навальний перебував у ВК-6 у Володимирській області. У середині грудня 2023 року його етапували до колонії «Полярний вовк» у селищі Харп у Ямало-Ненецькому автономному окрузі.