МКС видав ордери на арешт на командувачів ЧФ РФ Соколова і дальньої авіації Кобилаша за ракетні атаки на енергетичну та іншу цивільну інфраструктуру України

Влада
Сергій Кобилаш і Віктор Соколов Колаж ZMINA
Сергій Кобилаш і Віктор Соколов Колаж ZMINA

Міжнародний кримінальний суд (МКС) оголосив ще два вироки вищим керівникам Росії за злочини в Україні – командувачу дальньої авіації Сергію Кобилашу та командувачу Чорноморського флоту Віктору Соколову. Російських військових підозрюють у заподіянні надмірної шкоди цивільному населенню та руйнуванні цивільних об’єктів, що є воєнними злочинами. Крім того, росіян підозрюють у злочині проти людяності, а саме – нелюдських діях, які умисно завдають сильних страждань чи тяжких тілесних ушкоджень або серйозної шкоди психічному чи фізичному здоров’ю.

Про це повідомляє пресслужба суду.

Обидва ордери на арешт були видані на підставі клопотань, поданих стороною обвинувачення.

Палата досудового провадження II вважає, що обидва підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари по об’єктах електроенергетичної інфраструктури України у зазначений період, завдані силами, які перебували під їхнім командуванням.

Кобилаша і Соколова підозрюють у вчиненні воєнних злочинів, що полягали у здійсненні нападів на цивільні об’єкти, заподіянні надмірної випадкової шкоди цивільним особам або шкоди цивільним об’єктам, а також у злочині проти людяності, що полягав у вчиненні антигуманних дій.

Існують обґрунтовані підстави вважати, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини, а також вчинили їх спільно та/або через інших осіб, віддавали накази про вчинення злочинів та/або не здійснювали належного контролю над силами, які перебували у їхньому підпорядкуванні, йдеться у повідомленні суду.

Як зазначено у повідомленні Суду, зміст ордерів видається під грифом “таємно” з метою захисту свідків та забезпечення безпеки розслідування. Однак, беручи до уваги, що Росія продовжує завдавати ударів по цивільних об’єктах в Україні, Палата вважає, що поінформованість громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшому вчиненню подібних злочинів.

“Тому Палата досудового провадження II вважає, що в інтересах правосуддя уповноважити Секретаріат публічно розкрити інформацію про наявність ордерів, імена підозрюваних, злочини, за які видані ордери, і міри відповідальності”, – йдеться у повідомленні суду.

Як вказує правозахисник Володимир Яворський, Україна досі не ратифікує Римський статут МКС і не прагне повністю стати його членом, що “дивно насправді”.

“Ця справа стала можлива через хорошу роботу українських слідчих, офісу генпрокурора та громадських організацій, що документували ці злочини. У світі зараз почнеться істерія про подвійні стандарти й буде мільйон спроб звинуватити МКС у заангажованості, бо до цього таких справ ракетним ударам по цивільних об’єктах у нього не було. Зокрема, в контексті атак в Ізраїлі. І тут важлива хороша міжнародна комунікація України.

Як повідомлялося, у вересні 2023 року унаслідок удару України по штабу російського Чорноморського флоту в окупованому Севастополі ЗСУ ліквідували адмірала Віктора Соколова — командувача ЧФ РФ. Це перший адмірал і один із найбільш високопоставлених російських командувачів, ліквідованих під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

17 березня 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт Путіна та Львовой-Бєловой через незаконну депортацію українських дітей на територію Росії, яка триває від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 

Про правові і політичні наслідки видачі ордерів на арешт Путіна і Львовой-Бєловой, про ймовірну перекваліфікацію їхніх дій на злочин геноциду і реалістичність повернення викрадених дітей читайте в інтерв’ю Романа МАРТИНОВСЬКОГО, провідного експерта  і співзасновника РЦПЛ та експертки РЦПЛ Катерини РАШЕВСЬКОЇ.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter