Зеленський ввів у дію нові санкції: у списку – контрабандисти та українські компанії

Влада
Президент України Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про запровадження економічних санкцій проти бізнесменів та низки українських компаній.

Указ оприлюднено на сайті президента.

До санкційного списку внесені бізнесмени, яких підозрюють у контрабанді: громадянин Ізраїлю, бізнесмен Вадим Альперін, який є обвинуваченим у справі про створення злочинної організації, ухилення від сплати податків і зловживання владою, бізнесмен Олександр Єрімічук і засновник фірми “Чернівецький завод будівельних матеріалів” та охоронного агентства “Сокіл” Юрій Кушнір, які пов’язані з контрабандою в Чернівецькій області. Санкції застосовані і щодо бізнесмена Ореста Фірманюка, бізнесмена Віктора Шермана, громадянина РФ Андрія Попова.

Також під санкції потрапив громадянин РФ і Вірменії Араік Амірханян, власник великої мережі будівельних компаній, в яку входить ПП «Полтавабудцентр». Підприємство було генпідрядником будівництва дороги по вулиці Береговій в Стрілковому на Арабатській стрілці, яку прозвали «царською дорогою». 

Читайте також: «Царська дорога» для володарів пляжів Арабатки» 

Санкції передбачають блокування активів та обмеження торговельних операцій, обмеження, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України, заборона виведення капіталів з України, заборона діяльності на території України.

Також санкції РНБО продовжили проти 86 компаній, які також пов’язують з топ-контрабандистами України. Серед них більшість українських фірм, проте є низка компанії з Росії, Китаю, деякі знаходиться в окупованому Севастополі.

Нагадаємо: 

  • У 2019 роціВолодимир Зеленський підписав указ про позбавлення громадянства України трьох осіб, проти яких рішенням РНБО введені санкції за причетність до контрабанди. Йдеться про Вадима Альперіна, Араіка Амірханяна та Олександра Єрімічука. Рішення про позбавлення їх українського громадянства пов’язане з наявністю в них громадянства інших держав: у Альперіна – ізраїльського, у Амірханяна – вірменського, у Єрімічука – румунського.
  • В грудні 2023 року президент України Володимир Зеленський ввів у дію два рішення Ради національної безпеки та оборони про запровадження економічних санкцій проти колаборантів та компаній, які працюють на тимчасово окупованих територіях.
  • 12 червня 2023 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про запровадження запровадження персональних санкцій щодо 178 фізичних осіб, пов’язаних з Росією. Серед них – колишні українські судді кримських судів, які після окупації півострова у 2014 році зрадили присязі та перейшли на бік окупанта.