Як дітям-переселенцям з Криму і Донбасу скористатися пільгою на першочергове зарахування в дитсадки

Життя
bessarabiainform.com

Щоб скористатися пільгою дітям-переселенцям з Криму і Донбасу під час подання заяви про зарахування до дитячого садочка, один з батьків або інший законний представник дитини повинен пред’явити оригінал документа, що підтверджує право на першочергове зарахування дитини (довідку про взяття на облік ВПО або рішення про надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів), а також зазначити його реквізити у заяві.

Про це повідомляє чат-бот «Юридичний радник для переселенців», розроблений фахівцями Благодійного фонду «Право на захист».

Зверніть увагу! За відсутності відповідних документів право на першочергове зарахування вважається непідтвердженим, що тягне за собою зарахування дитини до державного (комунального) закладу дошкільної освіти на загальних підставах.

Крім того, право на першочергове зарахування до дитячих садочків відповідно до Постанови Кабміну від 27.01.2021 № 86 також мають діти, які:

  • проживають на території обслуговування державного (комунального) закладу дошкільної освіти (в разі її встановлення його засновником (засновниками);
  • є рідними (усиновленими) братами та/або сестрами дітей, які вже здобувають дошкільну освіту в такому закладі дошкільної освіти;
  • є дітьми працівників такого закладу дошкільної освіти;
  • належать до категорії дітей з особливими освітніми потребами, що зумовлені порушеннями інтелектуального розвитку та/або сенсорними та фізичними порушеннями;
  • належать до категорії дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані під опіку, у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, патронатну сім’ю, а також усиновлених дітей;
  • перебувають у складних життєвих обставинах та на обліку в службах у справах дітей;
  • мають право на першочергове зарахування до закладів освіти відповідно до закону.

Діти внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з Донбасу та Криму отримали право першочергового зараховуватися до державних та комунальних закладів дошкільної освіти.

Детальніше з постановою можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо:

  • Правозахисники дали рекомендації, як вимушені перселенці з Донбасу та Криму можуть отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО) для дитини у період карантину.
  • За новим законодавством, діти-переселенці з цього навчального року мають право на безоплатне харчування у навчальних закладах. Правозахисники розповіли, що мають зробити їх батьки, щоб скористатись цим правом.
  • Правозахисники докладно пояснили, що є правдою, а що міфом у ситуації з правами дітей, які є внутрішньо переміщеними особами.