Як отримати компенсацію за порушення строків виплати пенсії – роз’яснення юристів

Життя
пенсий
Фото: Главком

Юристи роз’яснили, як отримати компенсацію сум пенсії, яка не була виплачена у 2018 році через порушення строків проходження фізичної ідентифікації особи, а також хто має право на компенсацію за порушення строків виплати пенсії, як її отримати та чим керуватися на практиці.

Про це пише юридичний порадник для ВПО.

26.02.2021 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати». Разом з тим право на отримання компенсації у разі затримки виплати пенсії передбачалося і раніше. Новою редакцією закону лише внесено окремі уточнення. Відтак компенсація громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати наразі провадиться у випадку затримки на один і більше календарних місяців виплати нарахованих доходів, а саме:

  • пенсії або щомісячного довічного грошового утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством);
  • соціальної виплати;
  • стипендії;
  • заробітної плати (грошового забезпечення);
  • сум індексації грошових доходів громадян;
  • сум відшкодування шкоди, заподіяної фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я;
  • сум, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника.

Звертаємо увагу, що зазначений перелік доходів, за порушення строків виплати яких громадянам має нараховуватися компенсація, є вичерпним.

Разом з тим згідно із законом виплата громадянам суми компенсації має провадитися у тому ж місяці, у якому здійснюється виплата заборгованості за відповідний місяць без будь-яких додаткових звернень від громадян. Сума компенсації при цьому обчислюється шляхом множення суми нарахованого, але не виплаченого громадянину доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов’язкових платежів) на індекс інфляції в період невиплати доходу (інфляція місяця, за який виплачується дохід, до уваги не береться).

Однак, коли затримка стосується пенсії, на автоматичне нарахування компенсації чекати не варто. Як показує практика, у випадках, коли пенсію не було отримано громадянином через непроходження ідентифікації в АТ «Ощадбанк» або відсутності за місцем проживання ВПО, або скасування довідки про взяття на облік ВПО тощо, пенсійні органи відмовляються добровільно платити борги, посилаючись на те, що немає окремого порядку виплати заборгованості з пенсії. Щодо виплати компенсації у таких ситуаціях пенсійні органи застосовують ст. 5 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати», якою передбачено, що своєчасно не отриманий з вини громадянина дохід компенсації не підлягає.

Отже, для отримання компенсації пенсіонеру-ВПО для початку необхідно у судовому порядку довести, що пенсію не виплачено з вини пенсійного органу. У позовній заяві при цьому одразу можна просити суд зобов’язати відповідача виплатити разом з заборгованістю компенсацію втрати частини доходу. У разі коли питання щодо виплати пенсії вже було розглянуто судом на користь пенсіонера і на руках є судове рішення щодо виплати заборгованості з пенсії, яке набрало законної сили, для отримання компенсації необхідно звернутися із письмовою заявою до пенсійною органу. У разі відмови у виплаті таких коштів відповідні дії (рішення) можна оскаржити у судовому порядку.

Юристи благодійного фонду «Право на захист» розповіли, як внутрішньо переміщеним особам (ВПО) підтвердити стаж для отримання пенсії в разі втрати трудової книжки.

Як повідомлялось, в Ощадбанку пояснили, які операції можна провести без особистої присутності пенсіонера-переселенця, оскільки через тривалий карантин і закритих КПВВ багато пенсіонерів зі статусом внутрішньо переміщеної особи (ВПО), які живуть на окупованому Донбасі, не можуть потрапити в відділення Ощадбанку на підконтрольній українській влади території.

Ощадбанк продовжив дію платіжних карток переселенців, термін дії яких спливає під час карантину, до 1 травня 2021 року.

Нагадаємо:

  • ВПО за послугу СМС-інформування в Ощадбанку оплачують 7 грн на місяць. Крім того, з 1 грудня вони можуть знімати пенсії без комісії у банкоматах та відділеннях банку.
  • Ощадбанк роз’яснив, в яких випадках інформація про внутрішньо переміщених осіб передається до Пенсійного фонду України для перевірки.
  • Ощадбанк призупинив знищення карт пенсіонерів-переселенців, які ті не отримали через заблоковані ОРДЛО пункти пропуску: багато пенсіонерів з березня 2020 року не можуть потрапити на підконтрольну української влади територію.