Пенсії без довідки ВПО: юрист розповів про ризики для переселенців

Життя
пенсий

Переселенці, які отримують пенсії та зареєструвалися за адресою постійного місця проживання на підконтрольній уряду території і хочуть відмовитися від довідки внутрішньо переміщеного особи, поки не мають такої можливості без ризику втратити пенсію. У постанові КМУ №637 є норми, які регулюють виплату пенсій і соціальних допомог внутрішньо переміщеним особам, які відмовилися від довідки ВПО.

Про це розповів юрист громадської організації «Донбас SOS» Михайло Фоменко під час онлайн-консультації.

«Це така цікава конструкція: ти відмовився, але ти все одно залишаєшся внутрішньо переміщеним особою. Тобто на даний час органи Пенсійного фонду відмовляються без довідки ВПО виплачувати особі пенсію», – сказав юрист.

За його словами, можливе звернення пенсіонера в суд для оскарження такої відмови, але потрібно певна формулювання вимог, а саме: зобов’язати виплачувати пенсію без застосування законодавства щодо внутрішньо переміщених осіб.

«Це питання потрібно більш детально обговорювати при написанні конкретного позовної заяви», – зазначив Михайло Фоменко.

Правозахисник повідомив, що на даний час питання вирішується тільки в судовому порядку, тобто добровільно Пенсійний фонд не приймає відмову внутрішньо переміщених осіб від свого статусу.

Правозахисники пояснили, що має робити переселенець, щоб отримати довідку внутрішньо переміщеної особи (ВПО) у разі, якщо в його паспорті громадянина України немає відмітки про реєстрацію місця проживання («прописки») в населеному пункті на непідконтрольній території, з якого відбулося переміщення.

Як повідомлялось, юрист пояснив, що довідка ВПО потрібна переселенцям, щоб вони могли в повній мірі скористатися своїми можливостями на отримання соцвиплат, безоплатної правової допомоги, переоформлення та отримання пенсії. Він також розповів, як її оформити.

Нагадаємо:

  • Кабмін України ввів електронну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеного особи (ВПО). Переселенці, які отримали в установленому порядку довідку ВПО, матимуть відображення в електронному вигляді всієї інформації, яка є в цій довідці. Для цього потрібно лише встановити мобільний додаток «Дія» та пройти електронну аутентифікацію.
  • З 5 жовтня в мобільному додатку «Дія» повноцінно запрацювала електронна довідка ВПО, якою можна користуватись нарівні з паперовою або замість неї.
  • Правозахисники розповіли про правила отримання переселенцями щомісячної адресної допомоги.
  • До кінця 2021 року в Україні буде запущено низку нових електронних сервісів для жителів тимчасово окупованих територій і переселенців. Зокрема, можна буде оформити електронну довідку внутрішньо переміщеного особи (ВПО), оформити отримання адресної допомоги і пройти віддалену ідентифікацію.