«І дрони, і стадіони. Потрібен баланс між допомогою армії і потребами громад, інакше втратимо людей», – Аскад Ашурбеков

Південь

Акції протесту «Спочатку дрони, потім стадіони» проходять по всій країні з вимогою направляти левову частку місцевих бюджетів на підтримку ЗСУ. Мітингарі наполягають на тому, щоб не витрачати кошти на роботи з благоустрою населених пунктів до перемоги над ворогом, а кошти направляти їх на потреби армії. 

Як знайти баланс між цими потребами, розповів  Аскад Ашурбеков, депутат Запорізької обласної ради і координатор Всеукраїнської Асоціації громад по Запорізькій області під час онлайн конференції медіацентруи «ІРС-Південь».

На думку депутата, оборона – ключовий пріоритет, але не вкладаючи кошти місцевих бюджетів у підтримку в належному стані житлового фонду, ремонт доріг чи лікарень, громади втратять людей. Мешканці будуть від’їжджати у більші громади з вищим рівнем якості життя або за кордон. 

«Ми воюємо з сильним ворогом, але ще ми воюємо за те, щоб люди залишалися в нашій країні, працювали, платили податки і отримували послуги. Не потрібно перекладати бруківку з вулиці на вулицю, але треба тримати баланс між допомогою армії та благоустроєм і розвитком населених пунктів», – вважає Аскад Ашурбеков.

Він запевняє, що багато громад саме так і роблять, і мають підтримку і серед військовослужбовців, і серед цивільних мешканців. Інша справа, що є голови громад, які фактично дискредитували використання місцевих бюджетів на благоустрій – роблять ремонти по завищеним кошторисам, виділяють кошти на для проєктів, які найближчим часом не реалізують. Саме такі речі озлоблюють суспільство і є тригером, після якого сотні людей виходять на мітинги.

«В Україні великий правоохоронний блок – поліція, НАБУ, ДБР, Антикорупційна прокуратура, СБУ, але більшість антикорупційних кейсів реалізовані після того, як на них звернули увагу журналісти. Але в умовах війни не варто чекати повідомлень в ЗМІ, щоб боротися з корупцією. Скандали про завищення цін повинні отримувати реальні провадження з реальними вироками. А  якщо люди виходять на мітинги, це значить, що всі інші державні структури не спрацювали», – вважає депутат. 

За словами Ашурбекова,  українці готові контролювати роботу державних органів, але державні структури мають бути консолідовані на викорінення корупції, яка є несе і внутрішню загрозу, і наносить шкоду зовнішній політиці України.