Російські окупанти захопили краєзнавчий музей у Верхньому Рогачику на Херсонщині

Південь

Російська окупаційна влада захопила краєзнавчий музей у Верхньому Рогачику Каховського району Херсонщини. Після вторгнення військ РФ на південь України заклад залишався без опалення. Окупанти вже заявили, що збираються «відновити» його роботу і використовувати з суто пропагандистською метою.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Відеосюжет про захоплення музею в Верхньому Рогачику на Херсонщині 14 січня поширили місцеві окупаційні пабліки. В ньому показано як по приміщеннях закладу ходять російські військові, «сенатор» від Херсонщини Ігорь Кастюкєвіч, гауляйтер Верхнього Рогачика Віталій Васютинський і попередня гауляйтерка громади Валентина Бєланова. 

«Отправьте ЖКХшников, чтобы на крыше посмотрели, у тебя электрика непонятно чё», – з підкреслено барським тоном Ігорь Кастюкєвіч дав у сюжеті вказівку гауляйтеру Васютинському відновити електропостачання в музеї. 

Найбільшу увагу в сюжеті окупанти приділили пошкодженому совєтському прапору «победителю социалистического соревнования», з чого зробили висновок про нібито знищення в Україні «спадщини минулого». Також окупаційна влада заявила про намір відновити роботу цього музею і використовувати його з суто пропагандистською метою. 

Краєзнавчий музей у Верхньому Рогачику створили в 1986 році. В ньому зібрано більше 1300 експонатів. Після ліквідації Верхньорогачицького району краєзнавчий музей підпорядковується місцевій селищній раді.