Мілітаризація РФ українських дітей. Кірієнко і Балицький збираються відкрити у Бердянську окупаційний військовий центр для молоді

Південь
Територія ДОЦ “Іскра” на Бердянській косі.

Окупанти оголосили про наміри побудувати у Бердянську центр військово-спортивної підготовки молоді «Воїн» на косі, а з будинку культури планують зробити школу з підготовки кадрів для роботи з підлітками.

Центр журналістських розслідувань розповідає, де саме у Бердянську  росіяни хочуть мілітаризувати українських дітей. 

Військовий вишкіл дітей у тимчасово окупованому Бердянську влітку 2023 р. Джерело фото: роспропаганда

На початку лютого ТОТ Запорізької області відвідав перший заступник голови адміністрації президента РФ Сєргєй Кірієнко. Зокрема, Кірієнко побував на території ДОЦ “Іскра” на Бердянській косі. Тут окупанти хочуть готувати місцеву молодь для війни в Україні.

Перший зам адміністрації Путіна С.Кірієнко під час візиту в ДОЦ на Бердянській косі. Колаж: investigator.org.ua

Перший заступник адміністрації Путіна С. Кірієнко під час візиту у ДОЦ на Бердянській косі. Колаж: investigator.org.ua

Для цього 2023 року обіцяють зробити з “Іскри” так званий  центр військово-спортивної підготовки та патріотичного виховання молоді «Воїн».

Гауляйтер окупованої частини Запоріжжя Євген Балицький заявив, що реалізація цього проекту дозволить створити на території систему “добровільної військово-спортивної підготовки та патріотичного виховання молоді”.

Дитячий табір “Іскра” знаходиться поруч з іншим “націоналізованим” ДОЦ “Райський куточок”, в якому росіяни проводять форуми своєю юнацької організації “ЮгМолодой”, а також використовують корпуси як казарми і шпиталь для військових. Також на його території систематично проводяться різні мілітаризовані заходи для дітей та підлітків. 

Розташування ДОЦ Іскра та Райський кутрочок на Бердянській косі і заняття з автоматами для підлітків на пляжі. Колаж: investigator.org.ua

Щонайменше останні 5 років ДОЦ  “Іскра”, що знаходиться на вул. Малигіна, 3 не приймав дітей на оздоровлення, територія і будівлі були занедбаними. Ділянка площею понад 4 га належить громаді Бердянська, але земля була в оренді у ТОВ “Курорт-отель Бердянськ”, яке з 2021 р. отримало право власності на все нерухоме майно цього ДОЦ. 

Територія ДОЦ “Іскра”, захопленого російськими окупантами в Бердянську. Колаж: investigator.org.ua

Територія ДОЦ “Іскра”, захопленого російськими окупантами в Бердянську. Колаж: investigator.org.ua

Фірмою володіє  Пархоменко Андрій Володимирович – підприємець із Запоріжжя, який разом із дружиною Ларисою Пархоменко, за даними Запорізького центру розслідувань, брав участь у схемах земельного дерибану міської влади обласного центру.  

Окрім “Іскри” до нового російського молодіжного проекту “Воїн” також має увійти ще один об’єкт на узбережжі Азовського моря. На базі  дитячо-юнацького  клубу «Маяк» у мікрорайоні Слобідка окупанти  хочуть готувати кадри для подальшої  роботи з підлітками.

Розташування клубу “Маяк” на Слобідці в Бердянську. Колаж: investigator.org.ua

Розташування клубу “Маяк” на Слобідці в Бердянську. Колаж: investigator.org.ua

З початку окупації Бердянська та налагодження роботи так званої «адміністрації», росіяни регулярно  використовують цей культурно-освітній центр для своїх пропагандистських заходів. 

Нагадаємо, влітку 2023 р. російські військові розстріляли в окупованому Бердянську двох місцевих підлітків – Тіграна Оганнісяна та Микиту Ханганова.