Російські окупанти більше трьох місяців утримують у полоні Рустама Чижика, цивільного мешканця Горностаївки на Херсонщині

Південь
Рустам Чижик

Більше трьох місяців російські окупанти незаконно утримують у полоні 22-річного Рустама Чижика, цивільного мешканця селища Горностаївка Каховського району Херсонської області. Чоловіка викрали ще 13 листопада 2023 року з його будинку і спочатку утримували в місцевій російській «комендатурі», а нещодавно нібито вивезли до Краснодарського краю РФ. Про його долю або якісь обвинувачення на його адресу загарбники рідним не кажуть.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як розповіли ЦЖР його рідні, 22-річного Чижика Рустама Дмитровича викрали вранці 13 листопада 2023 року з його будинку в селищі Горностаївка. Це зробили ті самі представники окупаційної влади, які викрали і вбили 28-річного Руслана Руснака, а також 23-річного Дениса Шума і 22-річних Івана і Антона Штепів

«Рустам збирався виїжджати з окупації, але не міг, бо російські загарбники незадовго до того його затримували і відібрали у нього паспорт. Тоді його відпустили, але наполегливо вимагали від нього взяти паспорт громадянина РФ. Рустам відмовився», – сказали рідні викраденого молодого чоловіка.

Рустам Чижик

За їхніми словами, під час затримання Рустама Чижика окупанти нібито звинувачували його в зберіганні зброї. Однак рідні Рустама називають це брехнею і вважають, що росіяни могли її підкинути під час «обшуку». 

Відомо, що спочатку Рустама утримували в місцевій російській «комендатурі» і забороняли йому приносити будь-які передачі, навіть їжу. За останньою інформацією, викраденого чоловіка вивезли з Горностаївки – нібито до Краснодарського краю РФ. В чому його обвинувачують, за що саме утримують і де він зараз перебуває нікому з рідних окупанти не повідомляють.

Як повідомляв ЦЖР, за вбивство в листопаді 2023 року в селищі Горностаївка незаконно затриманого 28-річного Руслана Руснака російські окупанти кинули на підвал майже все керівництво своєї так званої місцевої «поліції». Серед затриманих: Андрєй Полєвщіков, начальник «отдела МВД «Горностаевский», його заступник, начальник «уголовного розыска» і два «оперуповноважених». 

Є версія, що такі жорсткі заходи окупанти були вимушені застосувати до своїх поплічників через те, що інформація про вбивство Руснака була розповсюджена правозахисниками по всьому світу. Однак більш ймовірною є версія про те, що насправді керівництво окупаційної поліції Горностаївки покарали за розкрадання російських грошей, адже вбивства мирних українців не вважаються для представників російської «влади» злочином.