Український політв’язень Станіслав Клих оголосив голодування в російській колонії

Життя
Станіслав Клих підписує документи в ході спілкування з адвокатом в колонії Верхньоуральська Фото: Facebook Татьяна Щур

Український політв’язень Станіслав Кліх, засуджений в Чечні до 20 років за звинуваченням у нібито вбивстві російських військових в Грозному в 1994-1995 роках, оголосив голодування.

Про це повідомила російська правозахисниця Тетяна Щур, пише Центр журналістських розслідувань.

«Просто вже більше неможливо терпіти: ні холод в камері, ні погану їжу, від якої постійно нудить, а головне забуття!», – пояснила вона.

Голодування Кліха правозахисниця назвала благанням про допомогу до нового президента України Володимиру Зеленському:

«Надія, розбуджена очікуванням змін, загрожує обернутися новим відчаєм», – написала Щур.

«Голодування Стаса – це заклик, благання, крик про допомогу, адресований новому президенту через червоні цегляних стін Верхньоуральському острогу, з самотності і темряви», – додала вона.

Нагадаємо:

  • 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув’язнення відповідно. За версією російського слідства, Клих і Карпюк нібито були членами організації УНА-УНСО і в кінці 1994 – початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія. Обидва українця всі звинувачення відкинули. За їх словами, вони ніколи не були в Чечні і не брали участь в бойових діях. 26 жовтня Верховний суд РФ, розглянувши апеляцію захисту, залишив в силі вирок Карпюк та Клиху.
  • В кінці грудня 2016 року адвокат Докка Іцлаев, який відвідав Клиха в СІЗО м.Грозний, повідомив, що психічний стан українця погіршується. Він висловив побоювання, що етапування в колонію ще більше позначиться на його здоров’ї.
  • 3 квітня 2017 року адвокат Ілля Новіков повідомив, що Станіслава Кліха етапували в Верхньоуральську в’язницю в Челябінській області.
  • У грудні 2017 року міжнародна правозахисна організація Amnesty International повідомила, що Станіслава Клиха в російській колонії змусили пройти примусове психіатричне лікування, яке негативно позначилося на його здоров’ї.
  • У вересні 2018 року мати українця Тамара Клих, яка відвідала Станіслава Клиха в Верхньоуральському в’язниці, повідомила, що він постійно скаржиться на біль в серці, нирках і ногах.