Чому Ощадбанк блокує карти клієнтів

Життя
Ощадбанк
Відділення Ощадбанку у Слов'янську Донецької області Фото: oschadbank.ua

Ощадбанк заморожує рахунки громадян за заборгованість по комуналці, що є цілком правомірним. Борги громадян за час карантину істотно зросли – за 70 млрд грн. Однак пов’язана така ситуація не з карантинним пом’якшенням щодо «злісних боржників», а зі значним зростанням тарифів.

Про це повідомляє CXID.info.

«Мою картку заблокували через борги за комунальні послуги. Зарплату зняти не міг, тому заборгованість стала ще більше. В результаті роботу довелося змінити», – на форумі Міністерства фінансів розповів один з клієнтів банку.

Заарештувати банківський рахунок людини можуть за комунальні борги. Однак приводом нерідко стає і будь-яка інша заборгованість клієнта: невиплачені аліменти, штрафи, заборгованості по кредиту тощо. Якщо мало місце судове засідання у справі погашення боргу, а після нього почалося виконавче провадження, то блокування карти – всього лише справа часу.

Ощадбанк продовжив дію прострочених карт внутрішньо переміщених осіб (ВПО) до 1 жовтня: триває перевипуск карт за графіком. 

Ощадбанк на період карантину вирішив не блокувати прострочені карти внутрішньо переміщених осіб (ВПО) за тарифним пакетом «Мій рахунок». Отримати оновлену карту можна у відділенні Ощадбанку, але в разі, якщо немає можливості її забрати, то переселенці можуть і далі користуватися старою картою, термін дії якої вже закінчився.

Як повідомлялося, Ощадбанк продовжив до 1 липня 2021 року дію платіжних банківських карток внутрішньо переміщених осіб за тарифним пакетом «Мій рахунок», у яких термін дії закінчується під час карантину. Якщо переселенець не зміг забрати нову картку в відділенні, то він може і далі знімати кошти та розраховуватися старої карткою до 1 липня 2021 року.

Нагадаємо:

  • Ощадбанк роз’яснив, в яких випадках інформація про внутрішньо переміщених осіб передається до Пенсійного фонду України для перевірки.
  • Ощадбанк призупинив знищення карт пенсіонерів-переселенців, які ті не отримали через заблоковані ОРДЛО пункти пропуску: багато пенсіонерів з березня 2020 року не можуть потрапити на підконтрольну української влади територію.
  • У зв’язку з дією карантину проходження фізичної ідентифікації в Ощадбанку для переселенців призупинено, і їх банківські картки на цей час не блокуються. Однак є ряд випадків, коли блокування відбувається.
  • Правозахисник пояснив, що потрібно робити пенсіонерам з ОРДЛО зі статусомВПО, які отримали вимогу від управління ПФУ пройти ідентифікацію, проте в зв’язку з карантином не можуть виїхати з непідконтрольною території, в зв’язку з чим є ймовірність припинення виплат. Деякі заходи для захисту своїх прав на пенсію пенсіонери можуть зробити дистанційно.