У відділеннях Ощадбанку лежать 150 тисяч перевипущених карток пенсіонерів-ВПО – правозахисниця

Новини
Відділення Ощадбанку на КПВВ «Новотроїцьке» Фото: dn.gov.ua

У відділеннях Ощадбанку знаходиться близько 150 тисяч перевипущених карток внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які замість прострочених не можуть забрати пенсіонери з непідконтрольних Україні територій Донбасу через закриті КПВВ на лінії розмежування.

Про це розповіла юристка з адвокації Благодійного фонду «Право на захист» Анастасія Одінцова в інтерв’ю «Українському радіо», передає сайт «Новости Донбасса».

Вона зазначила, що через закриті КПВВ, які понад рік блокують бойовики на Донбасі, люди, які проживають на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях і зареєстровані як ВПЛ, не можуть потрапити в відділення Ощадбанку, щоб отримати нові картки замість прострочених.

«Банк проводить емітацію нових карток для внутрішньо переміщених осіб, але згідно з даними, які давав нам Ощадбанк, 150 тисяч карток на даний момент лежать ще в відділеннях банку», – сказала Одінцова.

Правозахисниця підтвердила, що цю цифру можна розцінювати як показник того, скільки людей не мають фізичної можливості приїхати в відділення банку і отримати нові картки, скористатися можливістю зняти кошти.

За її словами, більшість з цих 150 тисяч осіб перебувають в Донецькій області, де бойовики так званої «ДНР» розблоковують лише частково тільки один КПВВ «Новотроїцьке» і пропускають людей тільки через спеціальні дозволи за особливими гуманітарними підставами.

«Громадяни мають потребу в цих грошах, вони б із задоволенням приїхали і забрали ці картки. Тому що на даний момент, навіть якщо у вас продовжено дію картки, і вона прострочена, ви не можете проводити операції в «Ощад 24/7». Тобто люди можуть фізично зняти, але вони не можуть приїхати тут (на підконтрольній Україні території – ред.) зняти гроші. А перекинути, наприклад, на іншу картку або розрахуватися онлайн – вони теж не можуть. Тобто на даний момент ці 150 тисяч людей залишилися заручниками», – вказала Одінцова.

Вона зазначила, що, по суті, люди бачать, що у них є картка, їм нараховуються кошти, і розуміють, що, коли знімуть нинішні обмеження, вони зможуть приїхати отримати всі свої гроші. Але фізично це зробити може не кожен.

«Це величезна проблема, тому що є багато норм, які передбачають, що якщо особа не знімає гроші і у неї картка, термін дії якої більше одного року, – тоді починається перевірка, чому людина не знімала ці гроші», – додала правозахисниця.

Вона також вважає, що можна зрозуміти побоювання з боку уряду, який не знає адекватної інформації, чи живі ці громадяни, чи не нараховуються ці кошти незрозуміло кому.

Тому, повідомила Одінцова, міністерство цифрової інформації України напрацьовує механізми онлайн-ідентифікації, враховуючи, що КПВВ залишаються закритими і невідомо, коли ця ситуація зміниться.

Як повідомлялося, Ощадбанк продовжив до 1 липня 2021 року дію платіжних банківських карток внутрішньо переміщених осіб за тарифним пакетом «Мій рахунок», у яких термін дії закінчується під час карантину. Якщо переселенець не зміг забрати нову картку в відділенні, то він може і далі знімати кошти та розраховуватися старої карткою до 1 липня 2021 року.

Нагадаємо:

  • Ощадбанк роз’яснив, в яких випадках інформація про внутрішньо переміщених осіб передається до Пенсійного фонду України для перевірки.
  • Ощадбанк призупинив знищення карт пенсіонерів-переселенців, які ті не отримали через заблоковані ОРДЛО пункти пропуску: багато пенсіонерів з березня 2020 року не можуть потрапити на підконтрольну української влади територію.
  • У зв’язку з дією карантину проходження фізичної ідентифікації в Ощадбанку для переселенців призупинено, і їх банківські картки на цей час не блокуються. Однак є ряд випадків, коли блокування відбувається.
  • Правозахисник пояснив, що потрібно робити пенсіонерам з ОРДЛО зі статусомВПО, які отримали вимогу від управління ПФУ пройти ідентифікацію, проте в зв’язку з карантином не можуть виїхати з непідконтрольною території, в зв’язку з чим є ймовірність припинення виплат. Деякі заходи для захисту своїх прав на пенсію пенсіонери можуть зробити дистанційно.