Сімферопольська «Таврія»: життя на материку

Публікації
Футбольний клуб «Таврія», Берислав Херсонська область, 22 квітня 2018 р Фото: investigator.org.ua

60 років – свій шостий ювілей сімферопольський футбольний клуб «Таврія» відсвяткував в Херсонському місті Берислав. Лише через два роки після анексії Криму команду вдалося відновити на материковій Україні. Та досі «Таврія» не має ні стабільного фінансування, ні бази для тренування. На початку 2017 року УЄФА виділила на розвиток кримського футболу мільйон євро. Частину цих грошей Федерація футболу України планувала витратити на будівництво професійного стадіону в Бериславі, де б могла тренуватись і кримська команда. Та будівництво досі не почалось. Як живе сімферопольська команда на Херсонщині у матеріалі Центру журналістських розслідувань.

Сімферопольський стадіон «Локомотив» майже 50 років був домашнім для футбольного клубу «Таврія». Але чотири роки тому все змінилось: після анексії Криму «Таврія» зникла із футбольного життя країни. Відновити футбольний клуб вдалося лише в 2016 році.

«Ми починали все з нуля, ми взялись за це і намагаємось довести до кінця. Два роки звісно було важко. І зі спонсорами теж, але по-тихеньку живемо», – розповідає Сергій Шевченко, головний тренер ФК «Таврія».

Кримську команду Сергій Шевченко тренує з 2011 року. Колись команда чемпіонів знову розпочала свою історію з аматорського складу. Професійний склад відновити не вдалося.

Сергій Шевченко, головний тренер ФК «Таврія» Фото: investigator.org.ua

«Кримчан немає взагалі. В основному в команді у нас херсонці – майже 70% гравців з Херсонської області», – говорить тренер.

«Ті кримчани, що вміють грати в футбол, на жаль, замішані зв’язками з Росією і виступали в окупаційному чемпіонаті Криму. І тому ми не можемо собі дозволити їх в ФК «Таврія», який позиціонує себе як український», – каже Олег Комуняр, віце-президент федерації футболу Криму.

Олег Комуняр за свою команду вболіває вже майже 17 років. Із простого фаната – сімферопольського ультрас хлопець став віце-президентом федерації футболу Криму. Адже саме завдяки вболівальникам кримський футбол відновили на материку.

Олег Комуняр, віце-президент федерації футболу Криму Фото: investigator.org.ua

«Вперше я прийшов на стадіон маленьким школярем та радий, що я маю можливість для відродження нашого клубу», – каже Олег, показуючи нам місцевий стадіон, де тренується команда, – «Ось у нас тут кульбаби ростуть – ну це смішно, якщо чесно, – поле не професійне».

На такому аматорському полі вимушена тренуватись команда, яка у 1992 році виграла перший чемпіонат України.

Основна проблема клубу – фінансування та відсутність тренувальної бази із професійним стадіоном. Частково проблема могла б уже вирішитись. У лютому 2017 року на переговорах керівників Федерації футболу України і УЄФА останні пообіцяли виділити по мільйону євро на розвиток «Таврії» на Херсонщині і дитячого футболу у Криму.

У березні віце-президент ФФУ Вадим Костюченко розповідав, що кошти підуть на ремонт Будинку футболу у Херсоні і стадіону у Бериславі.

«Нам треба попрацювати і створити умови, в яких у перспективі буде займатись дитяча футбольна команда «Таврія», створена із дітей переселенців. Ми вже відкрили міні-стадіон в Бериславі. Та частина інвестицій піде на відновлення головного стадіону в цьому місті», – опублікував своє звернення віце-президент ФФУ Вадим Костюченко на сторінці Херсонської обласної федерації футболу.

Рік по тому, у день святкування ювілею «Таврії» наше запитання щодо будівництва стадіону у Бериславі дещо спантеличило президента Федерації футболу України.

«Так треба будувати, ми будемо анонсувати, коли щось буде відомо», – повідомив Андрій Павелко, президент Федерації футболу України.

Андрій Павелко, президент Федерації футболу України Фото: investigator.org.ua

Провокаційним це запитання назвав і голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв, який очолює федерацію футболу області. Та вже через кілька годин, після спільної поїздки із Херсона до Берислава, інформація про деталі майбутнього будівництва стадіону для «Таврії» у чиновників все ж знайшлася.

«Ми вже дивилися територію, на якій планується будівництво, і зараз вже замовлено, на скільки я знаю, проект цього стадіону», – розповів Андрій Павелко.

Замість стадіону на дві тисячі місць поки пусте поле. За рік лише вдалося почати розробку проекту. Але гроші на його реалізацію, за словами Гордєєва, будуть. Губернатор навіть назвав конкретні суми.

«Це будуть кошти соцеконома, які буде давати Кабмін. Плюс кошти УЄФА. УЄФА пообіцяли нам це, коли побачили роботу, яку ми робимо з Кримською федерацією футболу. І там десь буде півмільйона євро. Так що, я думаю, що десь близько 26 млн грн буде коштувати цей стадіонний комплекс», – розповів Андрій Гордєєв.

Голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв Фото: investigator.org.ua

Віце-президент федерації футболу Криму каже: про те, що в Бериславі обіцяють побудувати стадіон для «Таврії», кримчани чули, та реальних кроків поки що не бачать.

«Розмови йдуть, скоріше люди, які обіцяють стикаються з певними труднощами, і не можуть це реалізувати. І ми це, звісно, розуміємо, але будемо чекати», – повідомив Олег Комуняр.

А поки до 60-річного ювілею сімферопольська «Таврія» отримала інший приємний подарунок. У Берислав привезли кубок Ліги Чемпіонів, за який «Таврія» змагалася ще в 1992 році.