У полоні у Кремля і коронавірусу

Публікації

Політичні в’язні з окупованого Криму в умовах масових випадків захворювань на коронавірус опинилися в особливій групі ризику: у місцях позбавлення волі вони не отримують ні медичної допомоги, ні навіть нормальної діагностики, коли з’являються симптоми інфекційних захворювань. 

Наприкінці березня у кримського бранця Кремля Сервера Мустафаєва, який зараз перебуває в СІЗО в Ростовській області, трималася висока температура, був сухий кашель, сильний головний біль та слабкість у всьому тілі, що є тривожними симптомами з огляду на пандемію коронавірусу.

Сервер Мустафаєв Фото: RFE/RL

Сервер Мустафаєв просив тюремників викликати лікарів та провести необхідні аналізи, в тому числі і на коронавірус, однак йому відмовили. Медичну допомогу потребував ще один політв’язень — Ернест Аметов, який мав такі ж симптоми. Українська уповноважена з прав людини Людмила Денисова зверталась до російського омбудсмена Тетяни Москалькової з вимогою забезпечити медичну допомогу українським бранцям, однак ніякої реакції не було.

Між тим, Москалькова на початку квітня на своїй instagram-сторінці розповіла, як проходить робота щодо захисту від коронавірусу в місцях позбавлення волі. За успішний приклад вона взяла саме окупований Росією Крим.

З посиланням на інформацію так званої уповноваженої з прав людини в Криму Лариси Опанасюк, Москалькова запевнила, для в’язнів із ознаками інфекції виділені палати в ізоляторах тимчасового тримання.

Уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова Фото: РИА Новости

«При виявленні у тих, хто поміщений і утримується в ІТТ підвищеної температури тіла, організований негайний їх перерозподіл в окремі камери з подальшим викликом бригади швидкої медичної допомоги. У разі виявлення у осіб, які утримуються під вартою симптомів захворювання або підозри на нову коронавірусну інфекцію, організована їх негайна госпіталізація в установи державних і муніципальних систем охорони здоров’я», — написала Тетяна Москалькова.

Російська уповноважена з прав людини запевняє, що в усіх приміщеннях місць позбавлення волі регулярно здійснюється дезінфекція, людей з ознаками захворювань у такі місця не приймають.

Однак адвокати, які захищають політичних в’язнів, раз по раз повідомляють протилежне. Так під час засідання суду у Ростові щодо обрання міри запобіжного заходу затриманих кримських татар не забезпечили необхідними засобами індивідуального захисту.

«Мій підзахисний, зокрема, пояснив, що він не забезпечений засобами індивідуального захисту. Також він пояснив, що ні камери, поверхні, прилади не обробляються, не проводиться антисептична обробка. Не надається медична допомога», — сказав адвокат Назим Шейхмамбетов.

У зв’язку із епідемією коронавірусу російські суди відкладають засідання, що створює додатковий необгрунтований ризик для здоров’я кримських ув’язнених. При цьому традиційно усі скарги ув’язнених та їхніх адвокатів на арешти відхиляються.

«Як ми озвучували в доводах своїх скарг, в сьогоднішніх умовах слідчого ізолятора заходи щодо профілактики COVID-19 досить примітивні. Ми проводили опитування. Там проводяться певні профілактичні дії, заходи. Це маска, якісь дезінфікуючі процедури. Але цього недостатньо для того, щоб запобігти розвитку хронічних захворювань, які є у наших підзахисних», — розповіла адвокат Еміне Авамілєва.

Адвокат Еміне Авамілєва, фото: Крымская солидарность

Кримська правозахисна група у своєму квітневому моніторингу робить невтішні висновки щодо реагування окупаційної влади у Криму на епідемію коронавірусу.

«Це непроста ситуація. Це заходи реагування на пандемію, і тут навіть окупуюча держава, в силу Женевської конвенції, має діяти на захист місцевого населення від пандемії. З точки зору певних категорій людей, є більш-менш чіткі рекомендації, на які ми можемо посилатися. В першу чергу мова йде про людей, які позбавлені волі. Це СІЗО Сімферополя і колонії, які є на території Криму. Є рекомендації ООН та Ради Європи про те, що зараз повинна робити держава, щоб захистити цих людей від розповсюдження COVID-19. Тут ми бачимо, що Росія повністю це ігнорує. Як саме. Жодних нормальних заходів немає в СІЗО. Ми знаємо, що там створена так звана «карантинна камера», приблизно на шість осіб. Але люди, які туди потрапляють, не мають жодних засобів захисту: маски, дезінфектори. Взагалі, вся медична так звана допомога зводиться до того, що просто приходить медик, який робить замір температури тіла і все. Інколи можна отримати якусь таблетку анальгіну», — розповідає Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи.

Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи Фото: investigator.org.ua

За словами Ольги Скрипник, є рекомендації щодо того, що Росія мала б змінювати запобіжні заходи для утримуваних осіб, наприклад, на домашній арешт. Однак цього не робиться. Більше того, в жахливих умовах — навіть без їжі та засобів захисту — продовжується етапування людей з Криму до Ростова і назад.

«Після цього люди приїжджають з дуже поганим здоров’ям, бо їх не годують, вони переміщуються в страшних умовах, тобто їх імунітет ще більш ослаблений. Зрозуміло, що вони мають ще більший ризик заразитися і хворіти COVID-19. Вони не отримують ані в Ростові, ані в Сімферополі медичної допомоги», — говорить Скрипник.

За її словами, щонайменше мова йде про 92 людини, громадянина України, які незаконно перебувають в неволі саме за політичними справами або релігійними. Частина з них знаходиться в Криму, частина, навіть більше, незаконно перевезені в Російську Федерацію, що є порушенням міжнародного гуманітарного права.

«Що стосується їхнього стану. Ми знаємо про Сервера Мустафаєва, і він і його адвокати зверталися за медичною допомогою, хвилювалися, що у нього є симптоми COVID-19, але її не отримували. Також ми знаємо, що декілька в’язнів знаходяться в карантинній камері. Щонайменше ми знали про трьох, я не маю права називати їх прізвища. І вони також говорили про те, що їм не надавали ані медичної допомоги, ані масок, ані дезінфекторів», — говорить Ольга Скрипник.

Правозахисниця зауважує ще один важливий момент: СІЗО Сімферополя переповнене. За її словами, там перевищений ліміт людей, які можуть утримуватися в приміщенні.

«Це визнав навіть директор ФСІН Росії Олександр Калашніков. Він направив листа до Верховного суду Росії, і там він зазначав, що найбільш переповнені СІЗО — в Москві та Московській області і в Криму», — сказала Ольга Скрипник.

Правозахисниця не виключає, що бездіяльність Росії щодо забезпечення медичною допомогою ув’язнених може стати підставою для посилення санкцій проти країни-агресора в майбутньому.

Виконувач обов’язків генерального консула України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський з 14 по 17 квітня відвідав 16 політв’язнів із Криму, яких незаконно доправили на територію Росії. Генконсул повідомив, що незабаром кримським політв’язням буде перерахована фінансова допомога.

Також 140 українських правозахисних організацій звернулися до міжнародних інституцій та їхніх держав-учасниць із закликом вжити невідкладних заходів для зупинення катастрофічних наслідків поширення коронавірусу в місцях позбавлення волі у тимчасово окупованому Російською Федерацією Криму, підконтрольному їй Донбасі, а також на території самої Росії. Правозахисники вважають, що організації ООН, Ради Європи, Європейського Союзу, ОБСЄ повинні терміново вимагати від Росії виконання вжити невідкладні заходи для виконання своїх міжнародних зобов’язань щодо захисту життя та здоров’я утримуваних нею осіб відповідно до рекомендацій ВООЗ, скорочення чисельності тюремного населення через зміну запобіжних заходів на домашній арешт та звільнення незаконно утримуваних осіб на окупованих територіях України.