Дарія Каленюк: Люди, які відривають Україну від Заходу, мають бути самі від нього відірвані

Публікації
Дарія Каленюк, виконавчий директор Центру протидії корупції Фото: facebook.com/dkaleniuk

США запровадили санкції проти семи громадян України та чотирьох організацій. Ці особи та організації є частиною мережі іноземного впливу, пов’язаної з Росією та Андрієм Деркачем, проти якого були запроваджені санкції 10 вересня 2020 року за його спробу вплинути на президентські вибори в США 2020 року. Деркач — народний депутат України, «вже понад десять років є активним російським агентом, який підтримує тісні зв’язки з російськими спецслужбами», — говориться у заяві держсекретаря США Майка Помпео.

Зокрема, під санкції потрапили  Олександр Дубінський та фігурант розслідувань ЦЖР, екс-нардеп Олександр Онищенко. Санкції застосовано також до медіапроєктів Деркача, включно з телекомпанією «Ера».

Застосуванню санкцій посприяла українська громадська організація «Центр протидії корупції». Виконавча директорка ЦПК Дарія Каленюк в ефірі програми «Питання національної безпеки» Центру журналістських розслідувань розповіла про те, що передувало заяві організації до Агентства з питань контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) та що ЦПК робитиме далі.

Валентина Самар: Пані Даріє, 5 жовтня 2020 року Центр протидії корупції звернувся до Міністерства фінансів США із детальним описом “корупційних та прокремлівських дій” Дубінського та з проханням внести його до санкційного списку OFAC. І подання спрацювало. Що цьому передувало?

Дарія Каленюк: Для Міністерства фінансів США це усталена практика — отримувати інформацію з публічних джерел, від громадських організацій. Крім того, вони ще отримують інформацію від своїх урядових структур: від спецслужб, правоохоронних органів, від посольств. Після прийняття глобального «акту Магнітського», який дозволяє накладати санкції на корупціонерів та осіб, які порушують права людини, механізм передбачає важливу роль громадських організацій. Вони можуть звернутися до OFAC з обґрунтованою заявою, з доказами, щоб рекомендувати Міністерству фінансів США звернути увагу на якусь людину.

У нашому кейсі це було звернення стосовно Олександра Дубінського. Воно співпало в часі з національними інтересами США, оскільки його санкціонували в рамках програми щодо зовнішнього втручання у вибори президента. Ще у вересні Мінфін США наклав санкції на Андрія Деркача. За версією Уряду США, він — агент Кремля, який десятиліттями служить в Україні інтересам ФСБ. Але, незважаючи на це, він є народним депутатом. Деркач втілював у життя, думаю, розроблений в Кремлі план, щоб посварити Україну та США. І щоб втягнути нашу країну в політичну боротьбу всередині Штатів.

Однією з цілей Деркача було дискредитувати одного з кандидатів у президенти Джозефа Байдена та використати Україну як інструмент для цього. Кандидат виграв вибори попри зусилля прокремлівських та олігархічних сил. Він ще не є президентом, інавгурація ще не відбулася. Дуже яскравим є факт, що на всіх осіб в Україні, які співпрацювали з Деркачем, були накладені санкції ще за адміністрації Трампа. Це свідчить про те, що різні урядові установи США діють незалежно від партійних переконань, вони діють з переконань захисту інтересів США.

Валентина Самар: Як вплинуть санкції на бізнеси Деркача і Дубінського? Ми пам’ятаємо, що коли проти російських політиків чи олігархів вводяться санкції, вони завжди кажуть, що санкції ніяк не діють. Як вони можуть подіяти на українських фігурантів?

Дарія Каленюк: Вони всі кажуть, що санкції не страшні. Але в Олександра Дубінського є компанії в Словаччині. Вони зареєстровані на його дружину, але є вагомі підстави вважати, що реальним бенефіціаром є сам Дубінський. В нього є банківські рахунки в Словаччині, а наявність його в санкційному списку OFAC означає автоматичне потрапляння Дубінського в «червоні списки» усіх банківських установ країн Європейського Союзу. А ще це означає, що така особа є неприйнятним ризиком для обслуговування. Йому буде дуже важко відкрити рахунок, а рахунки, які є, з високою вірогідністю будуть заблоковані. Будь-яка транзакція, здійснена у валюті «долар США», навіть з інших країн, може бути заблокована. Це стосується і компаній, асоційованих з Дубінським — вони не зможуть здійснювати фінансову діяльність вільно.

Крім того, всім американським компаніям заборонено мати бізнес-співпрацю з підсанкційною особою. Це означає, що YouTube, американська корпорація, не зможе виплачувати йому його гроші за контент в YouTube. У нього є канал і кілька сотень тисяч підписників. Також є високі підстави вважати, що канал можуть заблокувати.

Валентина Самар: Ви ставите собі за завдання блокування каналу Дубінського?

Дарія Каленюк: Google — це приватна компанія, тобто вона не підпорядковується політичним рішенням Уряду США, але в ній є також правила спільноти. І наявність Дубінського в санкційному списку США з таким лейблом, як втручання у вибори, є дуже серйозним обгрунтуванням, що людина порушує правила спільноти. Є ще кілька ідей, які ми обговорюємо, які можна було б додати. Ми надіслали досьє в OFAC, подібне можна надіслати в YouTube. Ми цього ніколи не робили, але спробуємо. Я вважаю, що люди, які співпрацюють з Кремлем та олігархами, і відривають Україну від Заходу, мають бути й особисто відірвані від Заходу. Вони мають забути про відпочинок там, про статки, про навчання.

Валентина Самар: Як відірвати цих людей, які грають на руку Кремлю, від української політики? Чи є в ЦПК думки, що робити з підсанкційними особами, враховуючи, що США та ЄС вводять санкції на підтримку України в протидії Росії?

Дарія Каленюк: Українська правоохоронна система має розслідувати діяльність таких людей, як Деркач, Дубінський. В їхніх діях є ознаки такого злочину, як державна зрада. Крім того, в діях Дубінського є ознака складу злочину «легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом» та «недостовірне декларування». Стосовно останнього, Конституційний суд своїм рішенням, по суті, звільнив його від відповідальності. Ми написали заяву про злочин до Офісу Генпрокурора, нам відмовили у відкритті провадження. Ми звернулися з оскарженням до суду і отримали рішення, яке зобов’язало ОГП зареєструвати провадження як по Деркачу, так і по Дубінському. Далі будемо слідкувати як наша правоохоронна система розслідує або не розслідує ці кримінальні провадження.

Я вважаю ганебним той факт, що Уряд США відкрито говорить, що у нас в парламенті агент Кремля, який відпрацьовує завдання ФСБ, а СБУ ніяк не реагує. Тобто, ми воюємо з Росією, і в нас у парламенті сидить агент ФСБ. Американці не будуть просто так говорити, що це агент – очевидно, що в їхніх спецслужб є докази. Наші спецслужби мали б відреагувати.