Екс-нардеп Онищенко чекатиме на рішення про екстрадицію до України у німецькій в’язниці

Новини
Олександр Онищенко Фото: eizvestia.com

У Німеччині Вищий земельний суд Ольденбурга вирішив, що колишній народний депутат Олександр Онищенко перебуватиме у в’язниці, очікуючи рішення про екстрадицію до України, де його обвинувачують в організації схеми розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність із ПАТ «Укргазвидобування». Про вихід під заставу наразі не йдеться.

Про це Deutsche Welle повідомили у генеральній прокуратурі Ольденбурга.

«На підставі запиту України про екстрадицію щодо 50-річного українця Вищим земельним судом Ольденбурга був виданий ордер на екстрадиційний арешт», – зазначили у прокуратурі.

На даний момент у генеральній прокуратурі Ольденбурга чекають на правову позицію адвокатів Онищенка, після чого суд вирішуватиме, чи видавати затриманого правоохоронним органам України. Тривалість юридичних процедур щодо екстрадиції у прокуратурі прогнозувати не беруться. Водночас про вихід Онищенка з в’язниці під заставу поки не йдеться.

Після того як на початку листопада Онищенко програв в Іспанії суди щодо надання притулку, українські правоохоронці очікували, що він втече до Німеччини. У містечку Герцлаке у землі Нижня Саксонія, в якій його і затримали, у Онищенка є маєток з кінними стайнями. Його екс-нардеп купив восени 2013 року за 19 мільйонів євро і оформив на дочірню структуру кіпрської фірми, яка акумулювала кошти від газового бізнесу. Українські правоохоронці у 2017 році, як випливає із судового реєстру, домагалися арешту німецького маєтку як такого, що може бути куплений для легалізації грошей незаконного походження, однак суд у цьому відмовив.

Як повідомлялось, 29 листопада у Німеччині правоохоронці за запитом України затримали екснардепа-втікача Олександра Онищенка, якого підозрюють в організації схеми з розкрадання мільярдних коштів під час видобутку та продажу природного газу. Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) очікує, що Онищенка екстрадують з Німеччини в Україну протягом одного-двох місяців.

Нагадаємо:

  • 5 липня 2016 року Верховна Рада задовольнила подання ГПУ на притягнення до відповідальності депутата від фракції «Воля народу» Олександра Онищенка, який підозрюється в організації схеми з розкрадання державного газу в великих масштабах: в причетності до зловживань при реалізації газу, видобутого при спільній діяльності з ПАТ «Укргазовидобування». З її допомогою державі було завдано збитків на суму 3 млрд. грн.
  • 8 серпня 2016 року НАБУ оголосило Олександра Онищенка у всеукраїнський розшук і подало документи в Інтерпол для оголошення нардепа в міжнародний розшук.
  • 12 квітня 2017 року НАБУ повідомило про передачу ГПУ для подальшого направлення до Іспанії пакета документів, необхідних для початку процедури екстрадиції в Україну Інеси Кадирової, матері Олександра Онищенка, яка, за версією слідства, є співорганізатором «газової схеми».
  • У квітні 2017 року Олександр Онищенко заявив, що одна з країн Євросоюзу надала йому статус політичного біженця.
  • 18 лютого 2019 року САП затвердила та направила до суду обвинувальний акт у так званій «газовій справі» стосовно нардепа Олександра Онищенка та його фінансового директора, які втекли з України.