Коли медицина стає тягарем: сільські реалії Херсонщини

Публікації
Чаплинський Центр первинної медико-санітарної допомоги Фото: investigator.org.ua

На фото – Чаплинський Центр первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). Тобто, у цій будівлі знаходиться життєво необхідна ланка, на якій має триматися сільська медицина. Однак, виявилось, що для чаплинських реформаторів центр став чи то баластом, чи то непідйомною ношею на плечах незаможних об’єднаних громад.

«В дев’яти амбулаторіях, коли я прийшла сюди працювати, не було жодного лікаря! Голови громад в 2016 році, коли були створенні ОТГ, отримали величезну субвенцію, не подумали про медицину. Не обрали її пріоритетним напрямком взагалі!», – розповіла Олена Юхненко, директорка Чаплинського ЦПМСД.

За її словами, Центр первинної допомоги, про ліквідацію якого його співробітники дізнались наприкінці січня поточного року, створювався фактично з нуля, аби забезпечити доступ жителів Чаплинського району до первинної ланки медичної допомоги. За кілька років вдалося акумулювати непогану для села матеріальну базу, що дозволило приймати в день більше сотні пацієнтів.

Олена Юхненко, директорка Чаплинського ЦПМСД Фото: investigator.org.ua

Причини ліквідації установи криються в новому адміністративно-територіальному устрої Херсонської області. Чаплинський район, на території якого проживало 35 тисяч мешканців, припинив своє існування, а на його території утворилось 4 нові територіальні громади. Чаплинський центр надання медичної допомоги передали на баланс новоствореної Каховської районної ради, що, за законом, мала передати установу місцевим громадам. Ось тільки для самих громад таке бюджетне навантаження виявилось непосильним.

«Обов’язок Районної ради – передати, а територіальні громади повинні були їх взяти до себе. Але, на жаль, жодна з ОТГ не взяла їх на свій баланс», – розповів голова Каховської районної ради Валерій Брусенський.

Валерій Брусенський, голова Каховської районної ради Фото: investigator.org.ua

Інструменту впливу, що змусив би громади опікуватися медичним центром, в законодавстві не прописано, тож установа залишається нікому не потрібною. Ускладнює ситуацію ще й те, що не лише для подальшого існування Центру, а й на його ліквідацію потрібні непосильні для невеликих громад кошти, адже на ці цілі потрібно виділити близько 4 мільйонів гривень.

У керівництві громад зазначають: штат Центру первинної допомоги налічує більше 80 працівників. Проте лікарів, за договорами пацієнтів з якими і наповнюється бюджет установи, – тут одиниці. Молодь з медичною освітою не бачить перспектив на периферії та воліє працювати в містах. Ті ж медики, що залишаються жити й працювати в Чаплинці, реєструються фізичними особами-підприємцями та припиняють працювати у державних установах, не бажаючи «годувати» роздуті штати.

«У них на сьогоднішній день лікарів не залишилось. 2 лікарі з Григорьевської ОТГ в ФОПи підуть. 4 Вже ФОПи – залишилось, у них один педиатр і все!», – заявив голова Чаплинської ОТГ Олексій Фаустов.

Фото: investigator.org.ua

«Скорочення не провели, бо колектив не дозволив. Була прийнята нова колективна угода, яка обмежила мене в скороченнях. Більше 10 чоловік я не мала права скорочувати, бо це буде масове звільнення! І колектив не дав би мені цю угоду змінити, бо це не в їх інтересах», – відповіла на ці закиди пані Юхненко.

Кожна з 4 новоутворених громад Чаплинського району планує заповнити вакуум, що утворився в первинній ланці медичного обслуговування, по-своєму. В деяких громадах відбулась оптимізація центрів – у них залишилось рівно стільки персоналу, скільки ОТГ здатні утримувати.

Керівництво Хрестівської громади переведе своїх медиків до Новокаховського приватного медичного центру «Богдан». Тоді як в Чаплинській ОТГ розробляють концепт окремого Центру первинної мед. допомоги лише для своєї громади. Працевлаштовують тут ФОПівців та частково персонал реорганізованого районного центру первинки.

«У нас є вже головний лікар, у нас є головний бухгалтер, ми затвердили штат, ми провели ремонти в приміщеннях. Є домовленість з 4 лікарями, які погодились у нас працювати, є домовленість з ФОПами, які згодні працювати у нас на 0,25% ставки», – розповів про свій шлях виходу із ситуації пан Фаустов.

Олексій Фаустов, голова Чаплинської ОТГ Фото: investigator.org.ua

«У цьому дуже багато політики… До виборів вони цього не закінчили, а після виборів прийшов новий голова, нові депутати – та вирішили, що вони не будуть нас приймати!», – поскаржилась на відсутність порозуміння з головами ОТГ Олена Юхненко.

Та залишається без відповіді і обговорення найголовніше питання: як ліквідація такої важливої установи охорони здоров’я вплине на доступність і якість медичних послуг для мешканців колишнього Чаплинського району?

За словами Фаустова – для селян зміниться тільки вивіска на ФАПі. Пересічний житель Чаплинської ОТГ різницю в обслуговуванні не відчує. «Ми своє створимо і ми будемо працювати через ФОПи…Первинка і вторинка у нас в громаді працюють і будуть працювати», – зазнчив він.

За словами журналіста Олега Батуріна, ця ситуація була цілком передбачуваною, однак на заваді стала відсутність комунікації між усіма рівнями влади та медичними установами.

Олег Батурін, журналіст Фото: investigator.org.ua

«Керівники громад говорять, що цю тему, про те, що цей центр приречено вони говорили не один рік. За їх словами – їх не чули. Тому цю ситуацію можна було передбачити»,-вказав він.

Тепер, на думку голів ОТГ, саме обласна влада має знайти для Центру вихід із цього бюрократичного лабіринту та вирішити, що вигідніше для місцевих громад – продовжувати фінансувати Центр або витратити ще більше коштів на його ліквідацію. А поки не відпрацьовано механізм взаємодії між первинної ланкою медицини, головами ОТГ та обласною владою – подібні ситуації приречені на повторення.

Відеоверсію матеріалу Центру журналістських розслідувань можна подивитись тут: