Посіпаки окупантів. Філіпчук, Леонтьєв, Клочко, Сивак і генічеські старости

Публікації

Центр журналістських розслідувань продовжує розповідати про прислужників російських окупантів, яких спецслужби рф призначили керувати захопленими територіями у Херсонській області. З початку квітня спостерігаємо справжній парад алле-аферистів, маргіналів і просто невдах, які готові служити окупантам і виконувати брудну роботу.

ЦЖР вже не раз звертав увагу та факти, що свідчать про форсування створення на окупованих територіях Херсонщини та Запорізької області підконтрольних росії «військово-цивільних адміністрацій», або ж проголошення самозванців виконувачами обов’язків мерів і старост. До законних представників місцевої влади розгорнуто справжній терор із застосуванням погроз, викрадень і катувань. У полоні залишаються міські голови: Таврійська — Микола Різак, Голої Пристані — Олександр Бабич, Олег Яхнієнко, голова Милівської сільської громади та ще з десяток керівників органів місцевого самоврядування.

А «ІРС-Херсон» створив карту викрадень посадовців, депутатів, журналістів та громадських діячів Херсонщини.

Низка міських та сільських голів або «склали повноваження», як мер Генічеська Олександр Тулупов, або виїхали на вільну територію, побоюючись потрапити «на підвал» до окупантів. Публічні заяви про залишення своїх міст днями один за одним зробили міські голови Олешок, Каховки і Скадовська — відповідно, Євген Рищук, Віталій Немерець та Олександр Яковлєв. Усі вони відмовились працювати на російських окупантів, кажуть про реальну загрозу свободі і життю, а Яковлєв пережив викрадення.

«Вважаю, що від мертвого мера або мера десь у підвалі користі громаді немає… Знайте, що усунути з посади або прийняти мою відставку можуть лише більшість депутатів міської ради на легітимній сесії. Все інше — «фількіна грамота». Тому я прийняв рішення виїхати з тимчасово окупованої Каховщини на підконтрольну ЗСУ територію», — говориться у зверненні Віталія Немереця до громади.

За словами керівника Херсонської обласної прокуратури Володимира Калюги, з часу окупації регіону викрадено 137 осіб, доля 87 із яких невідома. У четвер до них додались ще кілька бранців: депутат облради Валерій Салтиков, якого захопили в полон в Каховці, та староста щойно звільненого села Осокорівка Сергій Кунець, взятого в полон російськими військовими при відступі.

Кого ж призначають окупанти керувати захопленими і зачищеними від законної влади містами і селами Херсонщини. Порядних і авторитетних людей серед них немає, зате за кожним тягнеться шлейф афер, скандалів та невдач у політиці і бізнесі.

Каховка

1 квітня декілька десятків російських військових увійшли в приміщення Каховського міськвиконкому. У працівників установи забрали мобільні телефони. Після цього ворожі вояки повідомили, що з того моменту керувати містом буде не законно обрана влада, а призначені ними колаборанти. Наступного дня у мережі з’явилося відповідне «розпорядження», підписане невідомим військовим комендантом.

Знайомтесь, це — Павло Філіпчук, промовистий вибір російських окупантів на посаду їхнього голови Каховки.

Місцеві медіа і в соцмережах пишуть, що Філіпчук не байдужий до наркотиків і має шлейф фінансових скандалів з часу, коли був депутатом спочатку — від Партії регіонів, потім — від Опозиційного блоку.

Причетність до останньої забезпечила йому посаду голови бюджетної комісії Херсонської обласної ради. У середньому за кожен робочий день Філіпчук отримував 2 135 гривень, а премія становила 300 % від зарплати. При цьому, як свідчать рішення судів, Філіпчук так і не повернув кредитну заборгованість Укргазбанку, якому мав сплатити майже 14 тисяч доларів.

Депутат Філіпчук дуже не любив критику і судився з журналістами. У 2018 році він позивався до редакції газети «Новий день» та журналіста Олега Батуріна через розслідування про те, як Павло Філіпчук з товаришами «взули каховчан на кілька мільйонів». Суд Філіпчук програв. І треба ж який начебто збіг: після окупації Каховки саме Олега Батуріна викрали та вісім діб тримали «на підвалі».

У 2019 році Філіпчук балотувався у народні депутати вже від іншої партії — ОПЗЖ, але навіть агітація Юрія Бойка йому не допомогла. У 2020 році боровся на посаду голови Каховської міської ради, однак люди його не обрали. Тож Філіпчук подався до Росії, звідки повернувся за кілька днів до окупації Херсонщини.

З приходом «руського міра» мрія невдахи здійснилася — законного мера Каховки окупанти усунули і поставили «керувати» Філіпчука. Офіс Генерального прокурора вже розпочав кримінальне провадження щодо нього за підозрою у державній зраді та закликах до повалення конституційного ладу і захоплення державної влади.

До 1 квітня у Каховці взагалі постійно не було російських військових. Але того дня були захоплені адміністративні приміщення міської ради та відділу поліції. Головним «поліцаєм» міста російські спецслужби призначили Олега Буховця, який до того безуспішно намагався займатись бізнесом. Має поганяло «Маркіз».

До 2015 року був депутатом міської ради від «Партії регіонів». Тепер займається «фільтрацією» цивільного населення на окупованій території та пресуванням викрадених людей. Керівником комунально-виробничого управління «Каховський водоканал» незаконно призначили Олега Гаврилюка.

Нова Каховка

В одному з минулих сюжетів про херсонських колаборантів ми розповідали про Володимира Леонтьєва, скандально відомого підприємця, який, за словами місцевих мешканців, з перших днів співпрацював в окупантами у Новій Каховці. Ми знайшли публічне документальне підтвердження співпраці Леонтьєва з російськими окупантами. Ось він дає інтерв’ю російським пропагандистам, називаючи себе виконувачем обов’язків глави адміністрації міста і хвалячись роботою, яку роблять комунальні служби.

Ще до «призначення» Леонтьєва у місті розпочалися репресії проти журналістів. Першим у всій області у полон був захоплений Олег Батурін, журналіст видання «Новий день» і автор розслідувань ЦЖР. Його відпустили після восьми діб незаконного ув’язнення і катувань, на хвилі вимог журналістських організацій, правозахисників та уряду України про звільнення журналіста. Олег Батурін заявив, що за його викраденням стоїть саме Володимир Леонтьєв.

«Мене привезли в будівлю Новокаховської міської ради. Це були двоє осіб, один з них назвався Володимиром Леонтьєвим. Він погрожував мене вбити. Він казав, що я як журналіст більше не зможу ніколи працювати… Сказав, що особисто буде зрізати з мене шкіру ножем, проколе мені очі, проколе мені вуха. Це його помста за те, що я описав його історію і наважився розповісти її своїм читачам», — розповів журналіст в інтерв’ю ЦЖР.

Наступною жертвою гауляйтера став головний редактор видання «Нова Каховка. City» Олександр Гунько. Його тримали «на підвалі» більше трьох діб і відпустили 7 квітня.

«Олександра Гунька звільнили після триденного ув’язнення у Херсонському СІЗО, який став ГУЛАГом для багатьох херсонських активістів та журналістів. За процесом повернення слідкувала медіамразота із РФ. Пацани, для вас курс залишається незмінним», — написав у соцмережі зять редактора Максим Бироваш.

Генічеська ОТГ

Проявились і посіпаки окупантів у Генічеській громаді, які раніше діяли непублічно. Як відомо, 12 березня міський голова Олександр Тулупов, його заступники та більшість старост «склали повноваження» через неможливість «здійснювати повноваження як представники українського органу місцевого самоврядування». Така самовідставка, як ми уже писали, не передбачена законодавством, а у період воєнного стану — і заборонена законом. Сесія міської ради Генічеська, рішенням якої можуть бути достроково припинені повноваження голови, заступників, секретаря і старост, не проводилась і рішення не приймалось. Тож, як казав у своєму зверненні мер Каховки Віталій Немерець, «все інше — фількина грамота».

Окупанти ще далеко не всім у Генічеську знайшли заміну — з кадрами зовсім плачевно, але перші потенційні фігуранти кримінальних проваджень за статтею про державну зраду вже відомі.

Проросійський маргінал, співзасновник політичного проекту «партія «Спас» Геннадій Сивак зайняв кабінет голови райдержадміністрації. Він із Генічеська, але останні вісім років переховувався в окупованому Криму, виступаючи в пропагандистських ресурсах у ролі «експерта» — знавця Херсонщини і України, війни і миру і навіть поставок Містралей Росії.

Геннадій Сивак, колаборант

Покровителем Сивака місцеві вважають ексглаву РДА Сейумера Німетуллаєва, який розшукується СБУ і теж переховувався у Криму, а тепер повертає свій бізнес у Генічеському районі. Але, думаємо, головним куратором Сивака все ж таки є ФСБ, інакше б він не отримав «посаду».

Мером Генічеська фактично сам себе проголосив Андрій Клочко, депутат міської ради від ОПЗЖ, а до того був активістом організації «Український вибір» Віктора Медведчука і очолював її територіальну раду.

Андрій Клочко, самоназваний “міський голова” Генічеська / facebook

«Посади» від окупантів, за словами місцевих мешканців, заслужили ще два депутати міськради: Сергій Мухін призначений керівником відділу освіти, а Богдан Казнавецький завідувачем відділу культури. На освітян та працівників закладів культури здійснюється тиск і примус працювати за російськими вимогами.

Мухін заперечує своє нове призначення і каже, що продовжує керувати лише муніципальною службою, що займається прибиранням сміття.

Заяви про «складення повноважень» написали 12 із 16 старост Генічеської ОТГ.

І тут ми маємо відкоригувати інформацію, що прозвучала у сюжеті про прихвостнів окупантів. Коректно буде сказати, що четверо генічеських старост не написали заяву чи повідомили про свою «відставку», а припущення, що це обов’язково означає їхню співпрацю з окупантами чи згоду на це — хибне.

Отже, заяви не написали: Віктор Сергеєв, староста Новодмитрівського старостинського округу; Костянтин Салгалов, староста Петрівського старостинського округу; Віктор Боєв, староста Червонського старостинського округу та Інна Бугонько, староста Плавського старостинського округу.

Після виходу сюжету в ефір з редакцією зв’язався Віктор Сергеєв. Він заперечив свою співпрацю з представниками рф і повідомив, що продовжує працювати як законно вибраний староста, оскільки сесія для дострокового припинення повноважень не проводилась. Сказав, що працює так само, як і мер Херсона, щоб забезпечувати людям постачання води, електроенергії та інших життєвих потреб.

ЦЖР приніс свої вибачення Віктору Сергеєву за некоректно подану інформацію.

Зазначимо, що не всі колаборанти співпрацюють з окупантами відкрито. Однак оскільки завдання, які їм ставлять, пов’язані із роботою з населенням, то довго ховатись не вдасться. Це скрін оголошення про роздачу рублів, опубліковане старостою Костянтином Салгаловим, а потім потерте. Але скріни, як і людська пам’ять, не горять. Тож з часом назвемо усі імена.

Тепер про «новопризначенців». Старостою Стрілкового окупанти поставили колишнього підприємця Віктора Подоляка. Він був кандидатом на це місце старости восени 2021 року, однак його не обрали. На цьому архівному відео ви бачите сварку Подоляка з тодішнім головою Стрілківської сільської ради Олександром Пономарьовим. Але тепер вони — найкращі друзі, і разом роздають місцевим мешканцям «гуманітарку» від російських окупантів.

Віктор Подоляк (ліворуч), липень 2018 року / знімок з відео “Новый визит”

Також, за інформацією наших джерел, до «виконання обов’язків» старости Щасливцевого з ласки окупантів приступив Олексій Гнезділов, а керувати старостатом у Риково приставлений Сергій Письменний.

Олексій Олексійович Гнезділов мешкає у Генічеську, з 2018 року зареєстрований як фізособа-підприємець, вид діяльності — торгівля з лотків та на ринках (в процесі припинення).

Сергій Анатолійович Письменний, за даними ЄДР, зарестрований у Риково (колишнє Партизани) як ФОП із тим же видом діяльності та статусом про припинення, що ві в його «колеги» Гнезділова.

Далі буде.