Освітяни Херсонщини відмовились співпрацювати з російськими окупантами

Публікації
Фото: vgoru.org

Керівники освітніх закладів тимчасово окупованої Херсонської області відмовилися підтримувати місцевих колаборантів і російських загарбників та проігнорували зустрічі з представниками так званих місцевих «військово-цивільних адміністрацій».

Херсон

На організовану 26 травня зустріч з гауляйтерами Херсона і області прийшло приблизно 20 чоловік, причому, більшість із них не були директорами шкіл, яких в місті налічується 71. 

«Запрошення» на цю нараду у супроводі озброєних російських військових розносила по школах так звана «начальниця управління освіти військово-цивільної адміністрації Херсонської області» Тетяна Кузьміч. Завдяки окупації їй тимчасово пощастило уникнути судового слідства у справі про державну зраду, яка була відкрита після розслідування ЦЖР. 

Головував на зустрічі так званий «голова ВЦА» області Володимир Сальдо. Присутнім представили також його «заступника» Сергія Черевка, який свого часу працював заступником міського голови Херсона. На зустрічі бачили й іншого колаборанта Кирила Стремоусова.

Як повідомив Укрінформ, присутнім на зустрічі представникам шкіл ставленики загарбників пропонували співпрацю і обіцяли «захист». Тетяна Кузьміч заявила, що херсонські школи мають працювати за російськими програмами і переходити на російську мову навчання. На думку Володимира Сальдо, сама присутність представників шкіл означала підтримку окупаційної влади.

Володимир Сальдо, призначений окупантами «глава адміністрації Херсонської області» Фото: РИА Новости

Натомість присутні співробітники херсонських шкіл заявили, що прийшли лише з цікавості і що вони не збираються підтримувати окупантів. Освітяни спитали, чи можуть вони піти геть, якщо вони не згодні з тим, що почули на зустрічі. Почувши ствердну відповідь, переважна більшість присутніх встали і пішли.

Демарш окупантам з боку херсонських вчителів визнали й самі окупанти. Як повідомили на телеграм-каналі окупаційної «ВЦА Скадовська», на зустріч у Херсоні прийшло лише 20 педагогів із 61 навчального закладу міста.

«Причому, далеко не всі з них були директори. Очевидно, будуть зроблені відповідні оргвисновки – нам такі директори й не потрібні. Керувати школами прийдуть нові люди», – заявили в «ВЦА Скадовська».

Проте, як би окупанти не розповідали про те, що в Херсонській області всі тільки й мріяли про прихід «руського миру», знайти охочих співпрацювати з росіянами їм вдається з великими зусиллями. Про це свідчить як небажання освітян приходити на зустрічі з місцевими гауляйтерами, так і відсутність у окупантів достатньої кількості кадрів, щоб забезпечити всі навчальні заклади області. Якщо навіть для участі у навчальній поїздці до південного узбережжя Криму їм ледь вдалося назбирати з десяток самопроголошених «директорів шкіл» і кандидатів на ці «посади». Чимала частина з яких узагалі не має жодного відношення до освіти.

Каховка

Освітяни тимчасово окупованої Каховки відмовились від співпраці з російськими загарбниками і призначеними ними фейковими керманичами. Про це Центру журналістських розслідувань повідомили джерела в Каховській територіальній громаді.

«Так званий «голова адміністрації міста» Павло Філіпчук збирав окремо вчителів шкіл, викладачів позашкільних закладів, співробітників закладів культури і вихователів дитсадків. За результатами всіх цих «нарад» у телеграм-каналах розмістили «новини» про те, що співробітники всіх вказаних закладів готові співпрацювати з окупантами. Але жодної фотографії, жодного відео Філіпчук не виклав, хоча він, як усім нам відомо, дуже любить піаритись. Причина цього дуже проста: на зустрічі з ним прийшло вкрай мало людей», – на умовах анонімності розповіла вчителька однієї зі шкіл Каховки.

За її словами, на зустріч Павла Філіпчука з вчителями прийшло не більше 30 осіб, а з вихователями дитсадків ще менше – не більше 20. Серед них не було жодного керівника закладу – директора або завуча. 

«Переважно там були ті, хто вже вирішив співпрацювати з окупантами і декілька людей, які прийшли послухати, що їм скажуть просто з цікавості. На зустрічі крім Філіпчука була так звана «начальниця відділу освіти, культури та спорту» окупаційної адміністрації міста Ірина Махньова – людина малоосвічена і дуже далека від освіти і культури. Коли присутні спитали, чи будуть окупанти забезпечувати школярів харчуванням, Махньова відповіла, що ні. Вона сказала так: «Батьки можуть давати їм до школи яблуко, бутерброд і сік. Цього цілком достатньо для повноцінного харчування дитини», – розповіла одна з присутніх на зустрічі з гауляйтером Каховки.

Самопроголошені «керманичі» Каховки заявили, що далеко не всі місцеві заклади взагалі працюватимуть. З 11 закладів загальної середньої освіти в громаді вони планують відкрити лише 3: каховські школи №1, 3 і 5, в яких уже призначені так звані директори. Невідома доля 12 дитсадків і 5 закладів позашкільної освіти. 

Призначений окупантами «гауляйтер» Каховки Павло Філіпчук Фото: investigator.org.ua

Повний провал своїх зустрічей з освітянами згодом визнав і сам Павло Філіпчук. 

«Ми позустрічались з усіма колективами. Людей на зустрічі поки приходить не дуже велика кількість. При цьому позитивно те, що вони вже приходять», – сказав він на своєму телеграм-каналі 29 травня.

«Мабуть, на всі заклади просто не знайшлось зрадників. Хоча і Махньова, і Філіпчук постійно говорили про те, що «нарешті каховські вчителі мають змогу здійснити свою мрію і працювати за російськими підручниками». Мабуть, така мрія була у дуже небагатьох людей, якщо новоявлені «керманичі» на 11 шкіл громади змогли відшукати «директорів» лише для трьох», – розповіла жителька Каховки, яка була присутня на «нараді» з освітянами.

Всі три самопроголошені «керівники» каховських шкіл встигли побувати на триденних «курсах з перепідготовки» в тимчасово окупованому Криму. Це «директорка» Каховської школи №1 Терещенко Олена Сергіївна, яка в минулому працювала вчителькою молодших класів та в відділі освіти Каховської міськради. Разом із нею на «курсах» для «освітян» у Криму побував її чоловік Сергій Терещенко, який є співвласником відомої в місті мережі магазинів з продажу побутової техніки «Фактор». 

Компанію їм склав «директор» школи №3 Деменко Ігор Костянтинович – в минулому директор каховської школи №5, депутат Каховської міськради від Партії регіонів (2010 – 2015 роки). З посади директора його звільнили в 2019 році після гучної корупційної справи, пов’язаної з працевлаштуванням у школі своїх близьких родичів і незаконним нарахуванням їм премій. За рішенням суду, всі сплачені премії у розмірі близько 35 тис. грн. йому довелося компенсувати бюджету з власної кишені.

В Криму також побувала «директорка» школи №5 Мартинова Олена Василівна – вчителька англійської мови цього ж закладу.

Після проведення своїх зустрічей окупанти анонсували «масштабні заходи» до Міжнародного захисту дітей у Каховці 1 червня. Місцеві освітяни звернули увагу на те, що деякі з них несуть серйозну небезпеку для дітей.

«Про проведення заходів на станції юних натуралістів нікого з їхніх працівників навіть не попереджали. Нема кому і нема для кого проводити заходи і в Центрі дитячої творчості та Школі мистецтв, бо багато співробітників змушені були виїхати через окупацію міста російськими загарбниками. Нема жодних фахівців на колишній човновій станції, де анонсовані якісь змагання на воді. Ми дуже боїмося, щоб окупанти на цих заходах не потопили дітей. Адже хто відповідає за техніку безпеки і загалом за проведення змагань в анонсі не повідомляють. Якщо щось станеться з дітьми, окупанти можуть сказати, що вони тут ні до чого», – на умовах анонімності розповіла співробітниця Каховської міської ради.

Скадовськ і Генічеська громада

Провальною виявилася спроба окупантів схилити на свій бік директорів шкіл у Скадовську. В результаті тут знайшлося лише двоє осіб, які погодились «очолити» місцеві освітні заклади. 

Як повідомили в окупаційній «військово-цивільній адміністрації Скадовська», ці двоє «директорів» взяли участь у «курсах перепідготовки» в Криму, які проходили з 23 по 25 травня в так званому «міністерстві освіти Криму», «Кримському федеральному університеті ім. Вернадського», а також школах і дитсадках Ялти. 

Їх можна побачити на світлинах, викладених пропагандистськими російським телеграм-каналами, – колишню підприємницю Шатрову Вікторію Володимирівну та виховательку одного з місцевих дитсадків Мельниченко Ірину Борисівну. Серед інших учасників вояжу до Криму – самопроголошена «директорка» Каховської школи №1 Терещенко Олена Сергіївна, «директор» школи №3 Деменко Ігор Костянтинович і «директорка» школи №5 Мартинова Олена Василівна.

Як повідомив експерт центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов у Facebook, у трьох селах окупованого Генічеського району вчителі також відмовилися працювати за російською шкільною програмою. За його даними, педагоги відмовилися співпрацювати з окупантами у населених пунктах Озеряни, Сокологірне та Новогригорівка.

Росіяни обіцяли вчителям високі зарплати та перенавчання у Криму, однак всі їхні пропозиції були відхилені.

«Вчителі кажуть, що краще будуть жити з городу, ніж візьмуть гроші за зраду власних учнів», – каже експерт.