Справу підозрюваної у держзраді керівниці проросійської організації Кузьміч розглядатиме колегія суддів

Новини
Тетяна Кузьміч у Херсонському міськсуді, 03.06.21 Фото: Facebook Інка Українка

Суддя Херсонського міськсуду Людмила Валігурська завершила підготовче судове засідання та призначила судовий розгляд у справі відносно керівниці проросійської організації Тетяни Кузьміч, яка обвинувачується у державній зраді. За клопотанням Кузьміч та її захисту справу розглядатиме колегія з трьох суддів.

Про це повідомляє сайт IPC-Херсон з посиланням на інформацію Херсонського міського суду.

«Під час підготовчого судового засідання обвинувачена та її захисники заявили клопотання про колегіальний розгляд справи – у складі трьох суддів. Крім того, обвинуваченій було продовжено строки дії запобіжного заходу», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, наступну дату судового засідання наразі не визначено, оскільки матеріали будуть передані до канцелярію суду для визначення складу колегії модулем автоматизованого розподілу.

В свою чергу керівниця херсонської «Самооборони» Інна Усачова повідомила, що попередньо розгляд справи Кузьміч колегією суддів розпочнеться 11 червня, але точна дата буде оприлюднена судом після того, як буде узгоджена з колегією суддів.

«Між іншим Кузьміч наголошує, що їй треба на МРТ (магнітно-резонансна томографія – ред.), то ж дуже заважає браслет, котрий ще кілька засідань тому викликав у неї хронічну алергію. Шкода, що не чухалось і нічого не боліло у підсудної тоді, коли вона здійснювала вчинки, що кваліфікуються як державна зрада», – написала Усачова на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, суд продовжив Кузьміч дію запобіжного заходу до 3 серпня, «у силі лишається браслет та заборона спілкуватись із свідками по справі: Стремоусовим, Діденко, Голобородько».

«Під час судового засідання Кузьміч відмовилась від одного свого захисника: Андрія Кадачнікова. Тож тепер у справі лишається два адвокати Дмитро Кальонов та Світлана Новицька. Про хід справи будемо повідомляти», – додала активістка.

Як повідомлялось, 10 лютого 2021 року Херсонська облпрокуратура затвердила та скерувала до Херсонського міськсуду обвинувальний акт стосовно Тетяни Кузьміч.

9 квітня 2021 року Херсонський міськсуд продовжив до 9 червня термін обов’язків, покладених на Кузьміч.

Нагадаємо:

  • 20 серпня 2020 року контррозвідники СБУ повідомили, що припинили діяльність агентурної мережі ФСБ РФ, що діяла на території Херсонської області під керівництвом колишньої співробітниці облдержадміністрації.
  • Затриманою СБУ за підозрою у держзраді виявилась Тетяна Кузьміч, яка очолює ГО «Руська національна громада «Русичъ» і викладала у Херсонській академії неперервної освіти.
  • 21 серпня 2020 року Херсонський міський суд заарештував Тетяну Кузьміч з можливістю внесення застави у сумі понад 500 тис. грн. 5 жовтня 2020 року Кузьміч вийшла із СІЗО Херсону під заставу у 530 тис. грн. Її адвокатка не назвала благодійників, які внесли заставу.
  • У розслідуванні «Хто та як просуває ідеї «русского мира» у Херсоні»  Рустама Авдєєва, радіо Куреш та Центру журналістських розслідувань детально описана проросійська діяльність херсонських громадських організацій, які фінансуються російськими структурам – фондом «Русский мир» та Россотрудничеством. Зазначалось, що керівники та члени цих  організації, як правило, працюють у сфері освіти та культури, поширюючи проросійські погляди серед школярів та студентів.