Окупанти відкрили оксамитовий сезон – привласнили майже 250 баз відпочинку в Кирилівці

Публікації
Пляжний комплекс «Техас» у Кирилівці Фото: kirillovka.ks.ua

Гауляйтер окупованої частини Запорізької області Євген Балицький повідомив про «націоналізацію» 243 пансіонатів і баз відпочинку в Кирилівці – відомому курортному селищі на березі Азовського моря. Цьому передував примус власників  оздоровчих закладів зареєструватись в окупаційній адміністрації.

Кирилівка, де щорічно відпочивало близько мільйона курортників,  є ласим шматком для окупантів, а бази відпочинку – непоганим бонусом колаборантам за вірну службу.

Саме тому одразу після призначення окупаційним «мером» Кирилівки зрадниця Катерина Уманець почала обліковувати бази відпочинку і гостьові доми, а їхніх власників примушувати до співпраці. 

У тих, хто категорично відмовлявся, майно просто відбирали ще на початку курортного сезону. Показовим став приклад популярного готелю «Перлина Таврії», що знаходиться на косі Пересип. Власники готелю тоді повідомили ЦЖР ,  що після відмови працювати в окупації, на територію зайшли озброєні люди і повідомили, що тепер готель працюватиме під їхнім контролем.

Фото: Facebook Готель «Перлина Таврії»

Тепер черга дійшла до ще майже 250  об’єктів відпочинку. 

22  вересня так зване «міністерство майнових справ та земельних відносин» окупаційного «уряду» в Запорізькій області опублікувало звернення до  власників житлової та нежитлової нерухомості, земельних ділянок, у тому числі сільгосппризначення, принести до управи Кирилівки документи на право власності і зареєструвати майно у окупаційній адміністрації. 

«У разі несвоєчасного подання документів вищевказані об’єкти будуть визнані безхазяйними, а а відновлення у праві власності розглядатиметься у судовому порядку», – повідомили окупанти, не уточнивши в яких же судах можна буде відновити порушені ними права , адже жоден суд на тимчасово окупованих територіях не працює. 

На «перереєстрації» об’єктів нерухомості і землі відвели лише тиждень, визначивши кінцевим терміном 1 жовтня. 

База відпочинку «Приморська-Галатея» у Кирилівці Фото: kirillovka.ks.ua

Але вже 29 вересня на сайті окупаційної адміністрації в області опублікували перелік із 243 об’єктів курортного бізнесу, здебільшого розташованих на косі Федотовій, які погрожували відібрати, якщо власники упродовж трьох днів не доведуть свої права на те майно.

Окупаційне «міністерство» не зупинив той факт, що власники більшості баз відпочинку не живуть не те що у Кирилівці, а навіть у Запорізькій області. 

Схоже,  на те і був розрахунок росіян. Бо в переліку кандидатів на «націоналізацію» бази відпочинку, вартість яких складає мільйони гривень. Приміром, відомий розважальний комплекс «Техас»,  база відпочинку «Приморська-Галатея» та «Золотий берег».

База відпочинку «Золотий берег» у Кирилівці Фото: kirillovka.ks.ua

Гауляйтер Євген Балицький підписав «указ» «про націоналізацію майна держави Україна на користь Запорізької області» ще в червні. Тоді  мова йшла здебільшого про державні об’єкти промисловості та стратегічної інфраструктури. Тепер черга дійшла до  об’єктів приватної власності.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.