На Запоріжчині окупанти форсують примусову паспортизацію – готуються до «виборів»

Публікації
Фото: РИА Новости

Російські загарбники та місцеві колаборанти посилюють примус до отримання паспортів РФ мешканцями тимчасово окупованих територій Запорізької області. До вересня, на який заплановані незаконні «вибори», гауляйтер Євген Балицький пообіцяв «паспортизувати» 80 відсотків населення окупованої Запоріжчини.

Окупаційна «адміністрація» проводить примусову паспортизацію мешканців Запоріжчини буквально з колес. Населеними пунктами курсують «виїзні бригади» паспортистів.

«Зараз у села їздять виїзні бригади. Запит величезний. Треба забезпечити вибори у вересні, а для цього людям потрібні паспорти. Нікого не обмежуємо. Сподіваюся, до літа до 50 відсотків населення будуть [з російськими паспортами]. До вересня – до 80 відсотків. Таку планку поставлено», – розповів так званий «т.в.о. губернатора» Запорізької області Євген Балицький в ефірі пропагандистського телеканала.

Мешканці окупованої території пояснили, яким чином виникає «величезний запит» на російські паспорти.

«Моя 83-річна мама зараз щомісяця отримує 10 000 рублів «соціальної допомоги» від окупантів. А в березні поштарка поцікавилася, чи думає мама оформляти пенсію? Мовляв, пенсія ж вища, та і взагалі, то вже «законні постійні виплати. І така «реклама» оформлення пенсійних виплат зараз дуже часте явище», – розповіла мешканка Мелітопольщини.

Але для того, щоб оформити «російську» пенсію, треба мати паспорт РФ.

В оголошенні для мешканців Костянтинівської громади Мелітопольського району є перелік документів для оформлення пенсії. Серед них оригінали і копії російського паспорту, пенсійного посвідчення, трудової книжки, СНИЛС (рос. страхового номеру індивідуального особового рахунку). Окремо зазначено, що при відсутності бодай одного з перелічених документів, документи не будуть прийняті.

Для оформлення пенсійних виплат потрібен паспорт РФ. Фото: тк-канал окупаційної «влади» Костянтинівської громади

Також паспорт РФ з березня потрібен і для отримання перепустки для безперешкодного проїзду окупованою частиною Запорізької області.

При цьому, ще в січні серед переліку необхідних документів паспорта РФ не було

Про необхідність якнайскоріше оформлювати паспорт РФ загарбники говорять місцевим мешканцям і під час фільтраційних заходів, які постійно проводять на тимчасово окупованих територіях.

«В село заїхала нова «зміна» російських воєнних. Одразу пішли по дворах з поверхневими обшуками та «виховними бесідами». Питання, яке задавали обов’язково усім: чи є російський паспорт», – розповів житель окупованої Запоріжчини.

Чоловік зізнається, що вже страшно й брехати окупантам, нібито документи на отримання паспорту здані. Бо загарбники якимось чином перевіряють інформацію, і наслідки виявленої брехні можуть бути зовсім непередбачуваними. Тож мешканці сел вже дійсно масово подають документи на отримання громадянства РФ.

ЦЖР повідомляв, що першочергово окупанти паспортизували співробітників комунальних та бюджетних підприємств.

За інформацією Головного управління Національної поліції в Запорізькій області, примусовою паспортизацією окупанти переслідують кілька цілей. Серед них легалізація окупації, оскільки просувається наратив, що у регіоні нібито проживають російські громадяни, а, відповідно, будь-які дії РФ – «легітимні». А також оформлення паспортів надає росіянам особисті відомості людей, які потім можуть бути використані для підготовки псевдовиборів.

«Аби громадяни мали можливість повідомити про кримінальні правопорушення або події, в тому числі щодо примусової паспортизації – запущено планшетний пристрій для прийняття дзвінків та повідомлень у мессенджерах «Telegram» та «WhatsApp» за номером телефону +380504529195. Електронна адреса для листування з Головним управління Національної поліції в Запорізькій області – [email protected]», – повідомляється на сайті Нацполіції.

За даними правоохоронців, за період з 24 лютого 2022 року до 22 лютого 2023 року до підрозділів поліції ГУНП в Запорізькій області надійшло 7 повідомлень про примусову паспортизацію російськими загарбниками громадян України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.