Фірма запорізького депутата і бердянського колаборанта отримала 40 млн грн на контрактах з бюджетними установами

Корупція

ТОВ “Альтернативенерго”, яка до квітня 2022 р. була зареєстрована у тимчасово окупованому Бердянську, попри війну нарощує прибутки за рахунок запорізького бюджету. Доходи фірми збільшилися у 2,5 рази і продовжують зростати. Компанія, одним із засновників якої є відомий зрадник, виграє тендери на десятки мільйонів гривень на постачання електроенергії  бюджетним установам Запорізької міської та районної ради. 

Повномасштабне вторгнення та окупація Бердянська майже не позначилися на економіці ТОВ “Альтернативенерго”, яка була  зареєстрована на вул. Грецькій, 31 у Бердянську у квітні 2018 року. 

Після вторгнення Росії й окупації міста у квітні 2022 року ТОВ змінило юридичну адресу на Запоріжжя – інакше не могло б вести законну  господарську діяльність. 

Аналіз публічних фінансів показує, що 2022-й для “Альтернативенерго” був найуспішнішим роком. 

Дані з сайту clarity-project.info

ТОВ отримало 24 млн. 600 тис.грн. за свої послуги з постачання електроенергії. Найбільший дохід зафіксовано у грудні – 62 транзакції на рахунки “Альтернативенерго” на загальну суму понад 5 млн. грн. 

2023-й має всі шанси перевершити минулорічні показники. Станом на листопад фірма вже заробила понад 40 млн. гривень –  і це тільки за контрактами з бюджетними установами. 

Основні замовники  – територіальні відділи освіти Запорізької міської ради, які віддають десятки мільйонів “Альтернативенерго” без конкурсу, спираючись на горезвісну постанову Кабміну №1178.

 Але й у тих випадках, коли закупівля відбувається на конкурентній основі, контракт отримує “Альтернативенерго”, попри більш вигідні пропозиції інших учасників. Так, наприклад, цей енергопостачальник отримав майже 6 млн. гривень  від відділу освіти Хортицького району і 7,6 млн. від Вознесенівського

Дані з сайту моніторингу публічних закупівель dozorro.org

Хто ж стоїть за таким напрочуд успішним енергетичним товариством з обмеженою відповідальністю?  Серед засновників фірми двоє бердянців  – Марченко Олександр Сергійович (27%) та Бабаян Геннадій Львович (20%), а також двоє запоріжців – Кривицький Олег Олександрович (26%) та Перерва Геннадій Олексійович (27%).

Геннадій Перерва – депутат Запорізької районної ради від партії “Слуга народу”, голова постійної комісії із земельних питань, підприємець. Він має з Марченко та Кривицьким ще одну розподільчу компанію  – ТОВ “Електромережа 2020”. Перерва є співвласником десятка фірм у Запоріжжі, Мелітополі, Дніпрорудному, а найчастіше його бізнес інтереси перетинаються з Кривицьким, Марченко і родичами Костянтина Бриля – колишнього голови Запорізької ОДА, топ-посадовця в податковій, МВС, СБУ і фігуранта числених  журналістських розслідувань про приховування своїх статків у декларації. 

Геннадій Бабаян на відкриті турніру з вільної боротьби у Бердянську. 2021 р. Джерело фото:.brd24 Колаж: investigator.org.ua

Не менш цікавою особою серед засновників “Альтернативенерго” є Геннадій Бабаян –  колаборант і зрадник, який захопив і зареєстрував у російській юрисдикції “Бердянський м’ясокомбінат”.  Він обслуговує загарбників і постачає продукцію з українськими етикетками в окупований Крим.  

Ми показували відео, де Бабаян з дружками бенкетує разом із головним із ФСБ по Бердянську. За останніми даними, колаборант виїхав до Естонії, або ж вільно подорожує в цю країну ЄС з окупованого Півдня України. І підозра про колабораційну діяльність , про яку СБУ повідомила Бабаяну,  вочевидь, не заважає йому заробляти під час війни. 

Директор енергопостачальної компанії та один з її засновників Олександр Марченко у телефонній розмові запевнив, що Бабаян не отримує прибутків від діяльності Альтернативенерго”. Але виключити його із переліку засновників поки що неможливо.

Детальніше про ТОВ “Альтернативенерго” і те, як компанія в українських судах виграє мільйонні вимоги до фермерів і промисловців за нібито спожиту в окупації електроенергію, чудово знаючи, що їхній бізнес “віджали” рашисти, дивіться в новому блозі Центру журналістських розслідувань.