Херсонські ЗМІ: ангажованість та відголоски російської пропаганди

Життя
Кирило Вишинський (у центрі) у Херсонському міськсуді, 17 травня 2018 р Фото: investigator.org.ua

Співробітники СБУ спільно з прокуратурою АРК 15 травня повідомили, що розкрили діяльність в Україні мережі медіаструктур, підконтрольних Росії. Правоохоронці провели общуки в офісі українського підрозділу російського інформагентства «РИА Новости Украина» і затримали його керівника Кирила Вишинського. 17 травня Херсонський міський суд його арештував. Вплив російської пропаганди особливо небезпечний у прикордонні з окупованим Кримом. Які херсонські ЗМІ мають контент з ознаками політичного проросійського замовлення,  хто їхні власники та як вони фінансуються?

Шістдесят діб під вартою без права внесення застави – такий запобіжний захід обрав  Херсонський міський суд підозрюваному у державній зраді керівнику інформагентства «РИА Новости Украина» Кирилу Вишинському .

Вишинський своєї провини не визнає, а опубліковані проросійські матеріали називає особистою думкою окремих людей, яку редакція просто оприлюднила.  

“Ми публікуємо думки різних людей: Корнійчука, Яроша, можемо й ваші опублікувати, якщо це важливо для суспільства. Це й називається свободою слова і саме цим ми займаємось. Якщо робочий процес є частиною держзради, то колеги я вас вітаю, у вас будуть проблеми в найближчий час”, – казав Вишинський на судовому засіданні.

Але слідство запевняє, що мова йде не про спектр опублікованих думок і не про журналістику взагалі. Незареєстроване, але де-факто агентство, споріднене з однойменним російським мережевим виданням і агентством “РИА Новости”, за даними слідства, займалось спецпропагандою, що підтверджується лінгвістичною екпертизою. Редакція отримувала тіньові кошти з-за кордону, а Вишинський – вказівки щодо підривної діяльності особисто від Дмітрія Кісельова, керівника Міжнародного агенстства «Россия сегодня», яке є засновником РИА Новости.  

Справа Вишинського змусила придивитись уважніше до ЗМІ суміжної з окупованим Кримом Херсонщини та до контенту, який вони виготовляють.

Телеканал “ВТВ плюс” ще під час Євромайдану визначився зі своїми політичними симпатіями.

Відеосюжет від 28-го cічня 2014 року в новинах телеканалу “ВТВ плюс” розповідає про “мирний антимайдан” у Херсоні; в кадрі – прапори “Русского Единства” – партії кримського сепаратиста Сергія Аксенова.

Прапори проросійської партії «Русское единство» на антимайдані в Херсоні, телесюжет «ВТВ плюс», 2014 рік Фото: vtvplus.com.ua

Через кілька місяців  під редакцією телеканалу відбулися протести. Мітингувальники вимагали закрити телерадіокомпанію, критикуючи її за упередженість подачі новин та приховану політичну рекламу колишнього нардепа-регіонала.

“Що я бачу? Та без кінця крутиться Сальдо! Кінець кінцем закрийте телеканал, а не видавайте людям брехню!”, – вимагала учасниця мітингу.

“Це все за гроші. Я дзвонив у редакцію. Мені сказали: платіть, без грошей ми матеріали не видаємо”, – повідомляв інший мітингувальник.

За чотири роки у редакційній політиці телеканалу майже нічого не змінилося. Ось тільки першість у новинах ВТВ плюс Володимир  Сальдо втратив. Герой майже кожного випуску тепер інший – співголова фракції Опозиційного Блоку Олександр Вілкул.

Співголова фракції Опозиційний блок у ВР Олександр Вілкул у телесюжеті каналу «ВТВ плюс». Фото: vtvplus.com.ua

Сюжети, побудовані на заявах Вілкула, у випусках новин телеканалу “ВТВ плюс” виходять регулярно – і без жодних позначок про рекламу. А, отже, ймовірно без сплати рекламного податку.

Власниками телерадіокомпанії “ВТВ плюс” у реєстрі вказані  Віталій та Тетяна Каменські. Але пояснити редакційну політику вони відмовились.

“Візьміть якісь інші телеканали. А в нас яка діяльність? Нас усі дуже добре знають, ми багато працюємо. Ви маєте знати цю компанію і маєте знати все про компанію, в яку ви телефонуєте. А зараз ви мені говорите, що я маю розповісти про нашу діяльність. Ви самі повинні це знати”, – оригінально відмовилась від інтерв”ю Тетяна Каменська, головний редактор та співвласниця ТРК “ВТВ плюс”.

За кілька годин до виходу матеріалу, з кореспондентом Центру журналістських розслідувань зв’язався Віталій Каменський, з пропозицією все ж відповісти на наші запитання, але в домовлений час на зв’язок директор телеканалу так і не вийшов.

На засилля в ефірі “ВТВ плюс” “джинси” – матеріалів з ознаками реклами, але без належного маркування –   звертає увагу Володимир Косюк, голова Спілки журналістів “Альтернатива”:

“Протягом цього року Спілка журналістів “Альтернатива” відслідковувала джинсові матеріалі в новинах “ВТВ плюс”, які ідуть без будь-яких позначень. Особливо мені запам’ятався виступ Вілкула, який був відповіддю Святославу Вакарчуку”, -каже голова Спілки.

Володимир Косюк є також директором іншого херсонського телеканалу –  “Херсон Плюс”. Замовних матеріалів без рекламної позначки тут набагато менше. В новинах їх фактично немає.  Нашу цікавість викликали власники телеканалу. Окрім Володимира Косюка у держреєстрі вказані ще Андрій Череднюк та член президії політради партії Союз лівих сил, в минулому – нардеп від Комуністичної партії України Катерина Самойлик. Директор телеканалу стверджує, що на редакційну політику власниця-політик не впливає.

“Катерину Самойлик вже вивели з переліку публічних осіб через те, що вона п”ять років як не депутат, а пенсіонер. І вона дійсно просто пенсіонер, не більше того”, – запевняє Косюк.

Тим не менш, передачі за участі «пенсіонерки» періодично з’являються в ефірі каналу «Херсон плюс».

Катерина Самойлик в ефірі передачі «Діалоги» телеканалу «Херсон плюс» Фото: khersontv.com

«Комуністичний» слід має й  інтернет-видання “Херсонские Вести”, яке виходить тільки російською мовою. Одним із його власників є херсонець Ігор Трубаєв, який є  керівником громадської організації “Союз комуністичної молоді Херсона”. Наразі ця орособа знаходиться у стані припинення, а Трубаєв – її ліквідатор. Джерела фінансування досить великого як для Херсону   інформаційного видання невідомі, маркована реклама практично відсутня. У видання є друкована версія – «Херсонские вести +», але газета виходить нерегулярно, як правило, – під час  виборчих кампаній. Серед симпатиків видання медіа-експерти називають заступника голови обласної ради Віталія Булюка, колишнього регіонала, який пройшов у нову владу від партії «Наш край».

Інтернет-видання є найпоширенішим джерелом інформації на Херсонщині. Керівник сайту “Мост” та представник Інституту масової інформації в Херсоні Сергій Нікітенко каже, що незалежних видань у обласному центрі фактично немає. При тому, що інтернет-видання є найпопулярнішим джерелом новин.

Сергій Нікітенко, херсонський активіст та головний редактор інтернет-видання “Мост”, фото: investigator.org.ua 

“Немає жодного комерційно успішного сайту, всі вони залежать від політичних та бізнесових груп. Наприклад, є деякі теми-табу, про які жоден із херсонських сайтів не пише. Зокрема, критика губернатора Андрія Гордєєва. Майже жоден сайт не критикує губернатора, бо отримують або кошти з бюджету, або кошти за піар”, – розповів Сергій Нікітенко.

Крім видань із «джинсою» та  політичною ангажованістю у Херсонській області є інформаційні ресурси, що відверто введуть антиукраїнську або проросійську пропаганду.  Зокрема, сайт “Мониторинг Юг”, на якому публікують новини Херсона, Одеси та Миколаєва.  Хостинг-провайдером сайту є ТОВ «БУТИК» – інтернет магазин одягу, а IP-адреса сайту зареєстрована у Москві. Заголовки останніх опублікованих тут новин говорять самі за себе: “Дело Кирилла Вышинского – подавление свободы слова на Украине”, “Украинская независимость: двадцать пять лет в минусе”, “Майдан сделал Украину омерзительной страной”.

“Очевидно, що “Мониторинг Юг” адмініструється з території Росії. Адже тут застосовані цілком класичні для російських ЗМІ методи пропаганди”, – каже Сергій Нікітенко.

Кирило Стремоусов Фото: investigator.org.ua

Партійно орієнтований контент та відверто проросійського очільника має ще одне херсонське видання – інформагенство “Таврія Ньюс”. Його співвласником і керівником є Кирило Стремоусов, який став відомим кілька років тому як організатор  так званих “Русских пробежек” та борець за “Единую Русь”. Тепер Стремоусов очолює обласну організацію Соцпартії, на головній сторінці сайту незмінно присутній банер її очільника Іллі Киви з гаслом «Кива прийде – порядок наведе».

Попри політичну діяльність, Стремоусов продовжує називати себе журналістом. Навіть під час політичних акцій чи дій з ознаками протиправних. Центр журналістських розслідувань вже писав про участь Стремоусова у спробі  відбити євпаторійського колаборанта Сергія Осьмініна біля будівлі міського суду. Цього тижня на Арабатській стрілці він намагався пройти на територію термального джерела, при спробі охоронця зупинити його, виникла сутичка і  Стремоусов вистрілив у охоронця із пневматичної зброї і побив лежачого чоловіка ногами. При цьому Стремоусов повторював, що йому як журналісту перешкоджають у професійній діяльності.

У спецпроекті “На межі” ми детально розповідали про локальні  ЗМІ  шести прикордонних районів Херсонщини. Виявилось, що на районному рівні існує лише кілька газетних редакцій та сайтів, і вони знаходяться  на межі виживання. Більшість інформації мешканці області отримують з обласних видань та телеканалів. А от наскільки діяльність інтернет-видань із туманними джерелами фінансування є законною – мають сказати експерти та правоохоронці.