«Сурену хтось настучав, що у селі є американець». Мешканці Милового на Херсонщині розповіли про викраденого під час окупації громадянина США

Південь
Сурен Мкртчян - праворуч. Фото Миротворець

Викрадений російськими загарбниками в квітні 2022 року на території тоді ще окупованої Милівської громади Бериславського району Херсонської області громадянин США був одружений на місцевій мешканці: подружжя не встигло виїхати з села на початку повномасштабного вторгнення РФ. Після виходу на свободу росіяни примушували його з дружиною виходити «на роботу», але невдовзі їм вдалося виїхати з окупації.

Історію викраденого громадянина США Центру журналістських розслідувань розповіли мешканці Милівської громади.

За їхніми словами, американець був чоловіком колишньої директорки територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Милівської сільської ради. 

«Вони обидва молоді, розписалися влітку 2021 року в селі Дудчани і відтоді жили разом. Американець часто виїжджав по своїх справах, але на тиждень-два приїжджав до Милового. Саме тут їх з дружиною застала війна», – сказали мешканці Милівської громади.

Одразу після окупації Милового російські військові почали тероризувати місцевих мешканців. 22 березня 2022 року вони вперше викрали Олега Яхнієнка, голову громади. 25 березня вони викрали Олександра Левечка, голову сусідньої Новоолександрівської громади. Потерпілими від російського терору стали Алла Торчанська, тодішня староста села Дудчани, Олена Логвиненко, староста села Новокаїри та багато інших мешканців. Росіяни викрадали, катували, ґвалтували, вбивали. Причетним до цих злочинів був Сурен Мкртчян, російський військовий, якого представили селянам як коменданта Милівської і Новоолександрівської громад Бериславського району, ім’я якого ЦЖР встановив ще в вересні 2022 року

Російський військовий Сурен Мкртчян (в центрі) в окупованому Миловому, березень 2022 року Фото: myrotvorets.center

В квітні 2022 року окупанти незаконно позбавили волі громадянина США, який проживав у Миловому. За словами мешканців села, на спині у американця було татуювання з українським тризубом, а сам він був дуже проукраїнським, що могло стати причиною його викрадення.

«Сурену Мкртчяну хтось настучав, що в селі є справжній американець, який народився і виріс у США. Він жив у Миловому, нашою мовою він майже не володів, ми трохи вчили його говорити українською, а його дружина досконало володіє англійською. Наскільки мені відомо, американця тримали полоненим у милівському будинку культури, де російські військові влаштували свою комендатуру. Я бачив його після того як мене і його вже відпустили з полону. Сурен вимагав від американця виходити на роботу разом із дружиною. Казали, що Сурен призначив його місцевим «міністром закордонних справ», – розповів Олег Яхнієнко, голова Милівської громади.

За його словами, Сурен Мкртчян відібрав документи американця і його дружини. Попри це їм вдалося за допомогою волонтерів виїхати з окупації невдовзі після виходу чоловіка на волю. Як додав Олег Яхнієнко, після цього подружжя розлучилося, колишня дружина залишилася за кордоном і зараз працює вчителькою. 

«Сам американець живий, здоровий. Про це мені розповіли представники з США, які приїжджали до Милового і розпитували про його викрадення», – сказав Олег Яхнієнко.

Олег Яхнієнко, голова Милівської територіальної громади Фото: Олег Батурін/ЦЖР

Як повідомляв ЦЖР, США нещодавно вперше звинуватили чотирьох російських військових у воєнних злочинах в Україні. Їх підозрюють у викраденні та катуванні американця, що жив в Україні. Серед них – командир «ДНР» Сурен Мкртчян, фігурант розслідування ЦЖР, причетний до викрадень і зґвалтувань на окупованій Херсонщині.

У полоні американця роздягли догола, жорстоко побили і сфотографували. Окупанти імітували страту бранця — змусивши його впасти на землю, приставивши пістолет до його потилиці, а потім випустивши кулю просто повз його голову. Американцю також погрожували сексуальним насильством і змушували його копати окопи.

Імена інших підозрюваних у цьому злочині – Дмітрій Буднік з позивним «Молот», Валерій, охоронець Сурена Мкртчяна і Назар, водій Сурена. Прізвища двох останніх невідомі. 

Обвинувачення на їхню адресу генеральний прокурор США Меррік Гарланд назвав історичним днем для Міністерства юстиції США, оскільки це перше застосування федерального Закону про воєнні злочини, прийнятого у 1996 році.

«Звинувачення проти чотирьох військовослужбовців, пов’язаних із Росією, є першим кримінальним провадженням, відкритим Міністерством юстиції США згідно Закону про воєнні злочини. Також це важливий крок на шляху притягнення до відповідальності російського режиму за незаконну війну в Україні. Наша робота ще далеко не завершена. Ми не забудемо звірства в Україні. І ми ніколи не припинимо працювати над притягненням винних до відповідальності», – сказав Меррік Гарланд.

Потерпілі від дій вказаних російських військових кажуть, що найбільш жорстоким із них був «Молот» – Дмітрій Буднік. Він ґвалтував неповнолітніх і розповсюджував наркотики. В кінці травня 2022 року стало відомо, що «Молота» і Сурена Мкртчяна арештувала військова поліція РФ, однак усі скоєні Дмітрієм Будніком злочини «повісили» на Сурена.

Олену Логвіненко, старосту села Новокаїри Милівської громади росіяни під час окупації возили на очну ставку з обома «підозрюваними».

«Росіяни з військової поліції приїхали до мене і сказали, що закрили нашого «коменданта» за зґвалтування та багато питали про нього. Я розхвилювалась і почала плакати, бо дуже натерпілась від Сурена – він був дуже агресивним і останнім часом настрій у нього різко змінювався кожної хвилини. Потім мене з чоловіком відвезли до Нової Каховки, аби взяти свідчення проти Сурена. Там нам сказали, що йому з «Молотом» зараз не солодко, що їх б’ють. Чоловіку навіть показали «Молота» з мішком на голові», – розповіла Олена Логвиненко.

Олена Логвиненко. Фото: Олег Батурін, investigator.org.ua

Досить довгий час Сурена Мкртчяна тримали в катівні в Новій Каховці. Там його бачив під час свого другого полону Олег Яхнієнко, голова Милівської громади, а також інші співрозмовники ЦЖР. 

«Якось мене і ще двох хлопців вивели [у катівні] на прогулянку, там я перетнувся з Суреном. Він сказав, що його підставили, і попросив: «Ти не можеш мені хлєбушка передати?» Виявляється, їх узагалі не годували. Видно було, що Сурен дуже пригнічений. Він же був царем і в одну мить став ніким», – згадує Олег Яхнієнко.

Де зараз знаходяться причетні до викрадення і катування громадянина США, а також інших мирних мешканців Херсонської області російські злочинці, невідомо. За останньою інформацією, Сурена Мкртчяна окупанти могли вивезти в «ДНР», щоб судити його там за «законами» цієї невизнаної «республіки». А Дмітрія Будніка-«Молота» вивезли до Росії, де могли просто відпустити на всі чотири сторони.