Облаштування КПВВ на адмінмежі з Кримом. Спроба-2019

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

У лютому 2017 року наказом міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) було утворено робочу групу з облаштування КПВВ на адмінмежі з окупованим Кримом та затверджено план будівництва об’єктів інфраструктури та сервісних зон. Урядовці та керівники Херсонської ОДА виїжджали на адмінмежу, прицінювались і не скупились на обіцянки.

Враховуючи невеликий трафік на пункті пропуску «Чаплинка», було вирішено облаштовувати лише два із трьох КПВВ – «Чонгар» і «Каланчак». Але й у цьому випадку сума, за попередніми прорахунками, виявилась чималенька – близько 300 мільйонів гривень, які мали надійти із Резервного фонду. Однак отримати кошти не вдалося – вони пішли на подолання наслідків чергових вибухів на артилерійських складах. Та й сам проект скоригували, скоротивши утричі – до 100 мільйонів гривень

У квітні 2018 року, подолавши ще кілька кіл узгоджень з центральними органами влади, МінТОТ вийшло з доопрацьованим проектом реконструкції КПВВ на урядовий комітет.

Однак Постанова уряду про виділення коштів на будівництво КПВВ «Каланчак» та «Чонгар» на адмінмежі з Кримом була ухвалена тільки у липні. Майже 106 мільйонів гривень із Резервного фонду треба було освоїти до кінця фінансового року – до 25 грудня. Що, зрозуміло, було нереально, враховуючи час на проектування та державні закупівлі.
Виконавцем робіт уряд визначив державне підприємство з обслуговування іноземних та вітчизняних автотранспортних засобів «Укрінтеравтосервіс», яке має у ЗМІ недобру репутацію «прокладки», оскільки є посередником між замовником та фактичним виконавцем.

Договір на розробку проектної документації «Укрінтеравтосервіс» підписав лише 22 жовтня, а довідку про геологію ділянок та договір з Держгеокадастром було отримано у листопаді. Причиною названа затримка із виділенням землі Херсонською ОДА.

За словами Юрія Лавренюка, заступника міністра інфраструктури, 25 березня проект, розроблений інститутом СБУ, мав бути направлений на експертизу. І, як запевняють проектанти, у позитивному випадку, вже з 1 травня державне підприємство «Укрінтеравтосервіс» зможе оголосити тендер на закупівлю будівельних робіт на облаштування КПВВ «Чонгар».

Сюжет Центру журналістських розслідувань: