Тестування на COVID-19 на адмінмежі з Кримом

Сюжети
Пункт тестування на COVID-19 на КПВВ «Чонгар» Фото: investigator.org.ua

Ще у січні Кабмін України своєю постановою увів безкоштовне тестування на COVID-19 для тих, хто перетинає адмінмежу з тимчасово окупованим Кримом. Тоді як на території півострова люди тестуються за власні кошти. Однак рішення українського уряду не тільки по-різному впроваджувалося на двох КПВВ – «Чонгар» і «Каланчак» – але і зараз реалізується не повною мірою.

Спочатку тестування мали ознайомчий характер, а їхні результати не вносились до єдиної бази тестувань. Тож людина, навіть маючи негативний результат, все одно не знімалась з самоізоляції. До того ж на «Каланчаку» тестували усіх, а на «Чонгарі» – лише за чітким переліком підстав. Що й виявили періодичні моніторингові візити правозахисників, які опікуються дотриманням прав жителів окупованих територій.

Поліпшення умов перетину адмінмежі в умовах пандемії коронавірусу, знову, як і у випадку зі встановленням додатку «Дій вдома», упирається у брак можливостей ним скористатися і нерівні умови доступу мешканців Криму до послуги. Відтак додаткові фінансові втрати несуть кримчани, які і хотіли б впоратися зі справами на вільній території за один день, але через обмежений графік роботи пунктів тестування на КПВВ не в змозі це зробити.

Обласна влада переконує, що пункти тестування на COVID-19 на адмінмежі з Кримом усім забезпечені й будуть поповнюватись новими тест-системами, яких область має достатньо в запасі. Однак ресурсів для організації цілодобової роботи пунктів експрес-тестування наразі не має.

Але навіть при вирішенні питання продовження часу роботи пунктів тестування виникатимуть нові питання – наприклад, охорони самого пункту й медпрацівників, які перебуватимуть там цілодобово. На думку представників місцевої влади і самих медиків, вирішити проблему радикально можна перенесенням пункту тестування у режимну зону КПВВ. Тестування могли б проводити військові медики, що зняло би питання з підвозом медичних працівників, яких і в своїх установах не вистачає.

Подробиці у сюжеті Свєти Єрещенко і Микити Панасенка, Центр журналістських розслідувань: