Денісова запропонує комісару РЄ з прав людини спільно відвідати українських політв’язнів в РФ і Криму

Топ-Новости
Омбусмен України Людмила Денісова Фото: ombudsman.gov.ua

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова має намір зустрітися з комісаром з прав людини Ради Європи Дунею Міятович і запропонувати їй разом відвідати українських політв’язнів в РФ і окупованому Криму.

Про це український омбудсмен заявила на засіданні погоджувальної ради фракцій і депутатських груп Верховної Ради в понеділок, 2 липня, в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Цензор.НЕТ.

«Ми пропонуємо, і будемо наполягати на тому, що допуск пані Москалькової (омбудсмен РФ – ред.) до громадян, яких вони хочуть відвідати, буде на основі дзеркальності, синхронності та взаємності. По-іншому ніяк не може бути. Продовжую вимагати для мене безперешкодного доступу. Сьогодні під час зустрічі з послами країн Євросоюзу я зможу їх поінформувати про те, що зараз відбувається в Російській Федерації та Криму щодо наших громадян», – сказала Денісова.

Вона також повідомила, що разом з першим віце-спікером Верховної Ради Іриною Геращенко зустрінеться з Комісаром Ради Європи з прав людини Дунею Міятович і проінформує її про те, що відбувається. «Я буду їй пропонувати разом поїхати до Олега Сенцова, Володимира Балуха, Клиха», – зазначила вона.

Денісова також зазначила, що в Росії її не допустили до жодного українського заручника, незважаючи на домовленості президентів України і РФ.

«Повинна констатувати, що домовленості були порушені з боку Російської Федерації. До жодного нашому хлопця не пустили … Були прийняті рішення судів, наприклад, Московського суду щодо Романа Сущенка. Вони не пропустили, вони потім змінили своє рішення. Була узгоджена моя поїздка до Карпюка. Я приїхала, не пустили», – вказала омбудсмен України, зазначивши, що аналогічна ситуація сталася з допуском до Олега Сенцова.

Як повідомлялось, 9 червня відбулася телефонна розмова президентів України і РФ Петра Порошенка і Володимира Путіна, під час якої була досягнута домовленість, що найближчим часом омбудсмени обох країн відвідають ув’язенних громадян.

Людмила Денісова та її російська колега Тетяна Москалькова розраховували відвідати по 34 ув’язнених на територіях обох країн.

15 червня Людмила Денісова прибула в місто Салехард і попрямувала в Лабитнангі, де в колонії утримується Сенцов, проте їй відмовили у візиті. Більш того, уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова заявила, що Денісова знаходиться на території Ямало-Ненецького автономного округу в порушення досягнутих домовленостей.

28 червня Людмила Денісова знову не змогла потрапити в колонію на Ямалі, щоб відвідати Олега Сенцова.

29 червня Денісова заявила, що проінформує міжнародні організації про порушення Росією міжнародних конвенцій, її мандату як омбудсмена та домовленостей президентів через недопуск до українських політв’язнів у РФ.

Нагадаємо, 25 січня 2018 року Дуня Міятович була обрана новим комісаром Ради Європи з прав людини. Вона зайняла цю посаду з 1 квітня 2018 року.