У Криму окупанти продовжили арешт фігурантів «справи Веджіє Кашка»

Крим

«Київський районний суд» окупованого Сімферополя продовжив термін утримання в СІЗО фігурантам «справи Веджіє Кашка» – Асану Чапуху, Кязіму Аметову, Бекіру Дегерменджі і Руслану Трубачу до 15 вересня.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на об’єднання «Кримська солідарність».

«Суд закінчився рішенням про продовження запобіжного заходу до 15 вересня 2018 року», – повідомили активісти.

В ході засідання захист повідомив про різке погіршення здоров’я фігурантів справи. Про своє погане самопочуття заявляли і самі підсудні.

«Суддя» відмовився долучити до справи медичну довідку про стан здоров’я Чапуха, який переніс в СІЗО мікроінсульт. Не були взяті до уваги і проблеми з самопочуттям Дегерменджі, який страждає хронічною астмою.

Крім того, адвокат Айдер Азаматов виступив з клопотанням про перенесення судового засідання через відсутність «потерпілого» громадянина Туреччини, але і воно залишилося без уваги.

Як повідомлялось, 23 листопада в Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов повідомив, що громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики. «Кримське управління ФСБ» звинуватило затриманих активістів у «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини.

23 листопада 2017 року прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактами проведення російським силовиками незаконних обшуків, затримань і смерті ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка в окупованому Криму за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст.162 (порушення недоторканності житла), ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.1 ст.115 (умисне вбивство) КК України.