Ільменіт з України продовжують поставляти до заводу «Кримський титан»

Новини
Судно «Нефтерудовоз-50М» Фото: vggr.ru

Український ільменіт продовжують незаконно поставляти до окупованого Криму на завод  Дмитра Фірташа «Кримський титан», що призвів до екологічного лиха на півночі півострова та у прилеглих до нього районах Херсонської області.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Чергову партію сировини для заводу «Кримський титан», що належить олігарху Дмитру Фірташу та розташований поблизу міста Армянськ в окупованому Криму, відправлено на півострів з використанням так званої «ільменітової схеми».

Судно «Нефтерудовоз-50М» з вантажем українського ільменіту прямує до Керченської протоки Фото investigator.org.ua

Судно «Нефтерудовоз-50М» в турецькому порту Самсун 10 вересня прийняло на борт вантаж українського ільменіту та прямує до порту Кавказ, що на російському березі Керченської протоки. Зазначимо, що три попередні рейси «Нефтерудовоз-50М» доставляв ільменіт безпосередньо до ділянки Камиш-Бурун порту Керч в окупованому Криму.

Судно BLACK EAGLE прибуло з Одеси до порту Самсун Фото: investigator.org.ua

Вантаж ільменіту до порту Самсун 10 вересня доставило судно BLACK EAGLE. Воно вийшло з порту Одеси 8 вересня. Про ймовірну загрузку ільменіту на судно BLACK EAGLE в Одесі писала 7 вересня на своєму акаунті у Facebook волонтерка та журналістка Катерина Яресько.

Також вона нагадала, що 6 вересня  «Нефтерудовоз-50М» вийшов з Камиш-Буруну після чергової доставки ільменіту, а з Самсуну до закритого порту Керч вийшло завантажене ільменітом судно «Кама».  

«На заводі сповістили про тимчасову остановку підприємства, але ще кілька днів він доробляє запущені техпроцеси. І ми точно знаємо, що зовсім припиняти свою отруйну діяльність Кримський Титан не збирається, якщо поставки руди тривають», – написала Катерина Яресько.

Раніше керівництво заводу «Кримський титан» повідомило, що виробничі потужності підприємства будуть повністю зупинені 9 вересня.

Через нестачу прісної води в кислотонакопичувачі хімічного підприємства «Кримський титан», яке розташовано в окупованому Криму поблизу міста Армянськ та належить олігарху Дмитру Фірташу, сталися викиди токсичних речовин у повітря.  

Нагадаємо, в розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань писав, що розташований в окупованому Криму завод «Кримський титан» Дмитра Фірташа скидає відходи в Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок, виправдовуючись зупинкою через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям завозить через закритий порт Керчі український ільменіт (сировина).