Вчені з США допоможуть Україні у вивченні впливу заводу «Кримський титан» на екологію та населення Херсонщини

Життя
Вид на завод «Кримський Титан» з дамби кислотонакопичувача Фото: investigator.org.ua

В Херсонській області з 24 по 29 червня на території Каланчацького та Чаплинського районів працюватиме спільна бригада українських фахівців та вчених-дослідників з університету Атланти (США), яка буде досліджувати вплив розташованого в окупованому Криму заводу олігарха Дмитра Фірташа «Кримський титан» на екологію та населення Херсонщини.

Про це повідомив головний лікар Херсонського обласного центру громадського здоров’я, депутат обласної ради Юрій Ромаскевич, передає Центр журналістських розслідувань.

За його словами, з 24 по 29 червня на території Каланчацького і Чаплинського району буде працювати спільна бригада з понад 20 фахівців, до якої увійдуть представники ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», вчені-дослідники з університету Атланти (США), фахівці з різних областей України та 4 представники ДУ «Херсонський лабораторний центр МОЗ України (які пройшли спеціальну тренінгову підготовку).

«В рамках дослідження крім вимірювання концентрацій шкідливих речовин сучасними засобами, буде проведена певна робота з медичною документацією та населенням. Що це нам дає? По-перше ми будемо чітко розуміти – що саме відбувається на територіях прилеглих до зони шкідливого виробництва, які саме токсичні речовини при цьому потрапляють у зовнішнє середовище, який їх реальний вплив на стан здоров’я населення і головне – ми зможемо розробити напрямки мінімізації впливів цих викидів на здоров’я нашого населення», – зазначив Ромаскевич.

Він також звернувся до представників влади Каланчацького та Чаплинського районів, органів місцевого самоврядування, населення с проханням надавати максимальне сприяння в проведенні дослідження.

Ромаскевич вказав, що дослідження проводитиметься за рахунок коштів міжнародної безповоротньої технічної допомоги.

Нагадаємо:

  • В ніч із 23 на 24 серпня в окупованому Криму в районі Армянська і Красноперекопська стався викид невідомої їдкої речовини. Окупаційна «влада» після проведення перевірки визнала, що причиною викиду хімічної речовини стали випари вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан» українського олігарха Дмитра Фірташа. Завод орендований зареєстрованим у Москві ТОВ «Титанові інвестиці», який також контролює Фірташ.
  • Нагадаємо, в розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань повідомляв, що завод «Кримський титан» (Армянський філіал ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс», що належить олігарху Дмитру Фірташу, скидає відходи у відстійники у  Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок. За даними податківців, компанія подає документи про зупинку виробництва через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям,  завозить через закритий порт Керч український ільменіт (так звана «ільменітова схема»).
  • Прокуратура АРК розслідує два кримінальних провадження щодо виробничої діяльності Армянського філіалу ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс»: щодо  порушення екологічного законодавства з 2016 року та за фактами забруднення атмосферного повітря після викидів хімічних речовин у серпні 2018 року.
  • Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України після хімічних викидів на заводі «Кримський Титан» заявило про намір ініціювати санкції проти компаній, які пов’язані з виробництвом хімічної продукції на території окупованого Криму та її реалізацією.
  • В січні 2019 року в Криму після півтора місяці простою відновив роботу завод «Кримський титан», зупинений після появи сильних хімічних викидів, що призвело до екологічної катастрофи на півночі півострову.