У Херсоні Апеляційний суд заарештував танкер MRIYA

Новини
Танкер MRIYA (раніше VILGA) Фото: fleetphoto.ru

Апеляційний суд Херсонської області в понеділок, 19 серпня, задовольнив апеляційну скаргу прокуратури АРК і скасував ухвалу Херсонського міського суду на відмову в арешті танкера MRIYA, який підозрюється в контрабанді нафтопродуктів. На судно накладено арешт. Після першої відмови в арешті танкер зразу вийшов у нейтральні води Чорного моря, де зараз і перебуває.

Про це повідомляє корепондент Центру журналістських розслідувань із зали суду.

Колегія Херсонського апеляційного суду задовольнила апеляцію прокуратури АРК на ухвалу Херсонського міського суду про відмову в задоволенні клопотання слідчого про арешт танкера MRIYA. Ухвала Херсонського міського суду скасована.

Апеляційний суд постановив накласти арешт на судно, вилучити з нього печатки та важливі для слідства документи та зобовязати Держприкордонслужбу України не оформлять судно MRIYA на вихід з акваторії Херсонського порту.

В прокуратурі АРК вважають, що танкер є речовим доказом, тож він має бути вилучений у власника та переданий на зберігання відповідним службам.

Апеляційний суд Херсонської області, 19.08.2019 Фото: investigator.org.ua

Після того, як 13 серпня Херсонський міський суд відмовився заарештовувати танкер MRIYA, судно вийшло у нейтральні води Чорного моря, де зараз і перебуває, про що свідчить інформація сайту MarineTraffic.com.

Нагадаємо:

  • 10 серпня в порту Херсона українські правоохоронці проводили обшук на судні MRIYA, яке в порушення закону заходило в закриті України порти окупованого Криму, поставляло паливо для Чорноморського флоту РФ і підозрюється в контрабанді нафтопродуктів. У червні 2015 це ж судно, але під назвою VILGA, поставляло паливо для підрозділів Чорноморського флоту РФ в окупованому Севастополі.
  • Танкер MRIYA знаходиться складеному Моніторингової групою фонду «Майдану закордонних справ» і порталу BSNews «чорному списку» морських суден, які після окупації Криму Росією відвідували закриті Україною порти окупованого Криму. Згідно їх бази даних, в 2015 році судно, тоді під назвою VILGA (прапор Росії, IMO: 9109811), тричі заходило в порт Севастополя для доставки нафтопродуктів на головну нафтобазу Чорноморського флоту РФ в Сухарній балці: 11 травня, 1 червня і 26 червня.
  • 13 серпня Херсонський міський суд відмовився заарештовувати судно MRIYA.
  • 14 серпня прокуратура АРК оскаржила рішення Херсонського міськсуду. В СБУ заявили, що «справа на контролі».
  • 15 серпня стало відомо, що судно-порушник MRIYA вийшло з порту Херсона в нейтральні води Чорного моря.
  • Судновласники танкеру MRIYA пов’язані зі структурами, близькими Віктора Медведчука, кума президента РФ Володимира Путіна і лідера партії «Опозиційна платформа – За життя».